'Meer aandacht nodig voor sekseverschil in geneeskunde'

Beeld thinkstock


Het logische verschil tussen mannen en vrouwen in het dagelijkse leven ligt in de geneeskunde niet altijd voor de hand. De seksespecifieke geneeskunde wordt zwaar onderbelicht, zeggen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. Dat moet anders, want mannen en vrouwen kunnen op verschillende manieren ziek worden.

De man is de afgelopen veertig jaar de maatstaf geweest voor de manier waarop er wordt gekeken naar bepaalde ziekten en de symptomen daarvan. Ook veel medisch wetenschappelijk onderzoek vond steeds plaats bij mannen.

Vervolgens worden de bevindingen en behandelmethoden één op één toegepast op vrouwen, terwijl het bij vrouwen vaak heel anders werkt. Omdat vrouwelijk symptomen nog te vaak over het hoofd worden gezien, blijft de juiste diagnose daardoor uit of laat te lang op zich wachten.

Een hartaanval, vaak gezien als typische aandoening van mannen, is daar een goed voorbeeld van. Bij mannen zijn de symptomen benauwdheid en pijn die doorstraalt naar de linkerarm. Terwijl vrouwen bij een hartaanval vaak te maken krijgen met misselijkheid en pijn in de onderbuik.

Maar ook kanker en leverziekten vereisen meer seksespecifieke behandelmethoden, omdat het ziekteverloop bij vrouwen heel anders kan zijn dan bij mannen. Bij darmkanker bijvoorbeeld zijn duidelijke verschillen te vinden. Zo bevinden de tumoren zich bij vrouwen vaak op andere plaatsen en reageren vrouwen beter op chemotherapie.

In het onderzoek 'Gender medicine: a task for the third millennium' benadrukken de wetenschappers dat een seksespecifieke benadering cruciaal is voor een tijdige diagnose en adequate behandeling.

De Italiaanse Giovannella Baggio van het universiteitziekenhuis in Padua, die het onderzoek leidde, komt met duidelijke bewijzen voor de behoefte aan meer sekseverschil in de geneeskunde. Haar team bekeek vijf ziekteterreinen: kanker, osteoporose, leverziekten en hart- en vaatziekten.

Naast zogenaamde mannenziekten, zijn er ook ziekten onderzocht die meer bij vrouwen voorkomen, zoals osteoporose (botontkalking, red). Mannen kunnen deze ziekte ook krijgen, maar volgens de onderzoekers wordt daar nog te weinig opgelet, waardoor er meer mannen met broze botten sterven dan nodig is.

Ook het effect van medicijnen heeft met sekseverschil te maken. De Italiaanse onderzoekers namen onder andere aspirine onder de loep. Er bleken grote verschillen te zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om de tijd die het medicijn nodig heeft om in het bloed te worden opgenomen, de effectiviteit en de bijwerkingen van het medicijn. Het sekseverschil zou dus meegenomen moeten worden bij het bepalen van de dosis en de duur van de behandeling.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden