Meepraten over de toekomst

Hoe staan we er voor over achttien jaar? Daar draait het om in de Maand van 2030. Zo simpel als de kernvraag is, zo veelzijdig zullen de antwoorden zijn.

In de Maand van 2030 wil VU Connected, het maatschappelijk netwerk van de Vrije Universiteit, , VU medisch centrum en de hogeschool Windesheim, met zoveel mogelijk mensen vooruitkijken. En met veel discussie op de website www.wij2030.nl.

Een maand is natuurlijk nooit genoeg om naar de toekomst te kijken. Ons leven lang is de blik vooruit gericht: we willen groeien, goede cijfers halen, een vak leren, een leuke baan krijgen, ons eigen huis inrichten, een gezin stichten, een goed pensioen opbouwen, reizen maken, dromen vervullen. Maar al te vaak blijven we steken in het nu. Of kijken we achterom.

Toch is die maand zo gek nog niet. Een korte periode om ons te bezinnen op wat de toekomst kan brengen. En op de invloed die we daar zelf op zullen hebben. Met artikelen, blogs, een test en op Facebook vastgelegde toekomstvoorspellingen, die in 2030 naar de afzender worden teruggemaild. Alles bij elkaar leidt tot een 'agenda voor 2030'. Een agenda voor de toekomst.

VU Connected werkt al bijna twee jaar aan die agenda, met projecten die worden gekenmerkt door idealisme en betrokkenheid. Zo leidde 'Sportief' tot aanbevelingen aan sportkoepel NOC-NSF om sportiviteit in de amateursport te bevorderen, en draaide 'Slim Eten' om vroege dementie tegen te gaan met een gezonde leefstijl.

In de Maand van 2030 geven vier thema's structuur aan het debat: duurzaamheid, economie, gezondheid en samen leven. In dat kader zijn zes toekomstverkenningen opgezet; vier evenementen in Amsterdam, een in Rotterdam en een in Zwolle, waarop telkens drie sprekers samen met de zaal zullen zoeken naar toekomstperspectieven.

Zo gaat hoogleraar geschiedenis (UvA) en Trouw-columnist James Kennedy woensdag 7 november in het Amsterdamse Trippenhuis in discussie met VU-hoogleraar management van diversiteit en integratie Halleh Ghorashi en filosoof Haroon Sheikh (VU) over het thema 'sterke verhalen'. Verhalen die kunnen binden en inspireren.

Hoogleraar klimaateconomie Richard Tol (VU, University of Sussex) neemt het op 13 november in dierentuin Artis onder de noemer 'groene groei' op tegen Anniek Mauser, hoofd duurzaamheid bij Unilever en met stip binnen op nummer 17 in de vorige maand gepresenteerde Duurzame 100. Ookdirecteur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds schuift aan. Is groene economie in 2030 de norm of blijkt groene groei de nieuwe bubbel te zijn?

Een week later, op 20 november, gaat het in de Beurs van Berlage over 'meer dan geld alleen' met VU-hoogleraar en onderzoeksdirecteur SEO (economisch onderzoek) Carl Koopmans, decaan van de VU-faculteit economie Harmen Verbruggen en directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Een dag later, op 21 november, debatteren filosoof Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), farmacoloog Toine Pieters en Pieter Jelle Visser, artsonderzoeker Alzheimercentrum beiden van het VUmc in de Zwolse Buitensociëteit over het thema 'homo sapiëns 2.0'. Weten we in 2030 welke mens we willen?

Hoogleraar genetica Daniëlle Posthuma en neuropsycholoog Erik Scherder gaan op 26 november in het VUmc in debat over 'medische zelfkennis' met directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Hoe leef je met de sterk toegenomen medische kennis?

Het laatste debat, op 28 november in de Unie in Rotterdam, gaat tussen VU-hoogleraren Mark van Vugt (psychologie) en Frans Berkhout (innovatie en duurzaamheid) en Kees Rippen, oud-adviseur bij Berenschot, Het thema is 'de wereld verbeteren'.

Trouw-lezers kunnen met 25 procent korting kaarten voor deze bijeenkomsten bestellen op www.vuconnected.nl/trouw.

Het programma van de Maand van 2030 staat op wij2030.nl. U kunt naar hartelust meepraten.

Wat is VU Connected?
VU Connected is het ideële netwerk van de VU Vereniging in samenwerking met VU, VU medisch centrum (VUmc) en Hogeschool Windesheim. VU Connected organiseert jaarlijks zestig projecten en evenementen waarin kennis en ervaring wordt gekoppeld aan maatschappelijke vraagstukken. Van het filmfestival 'On the Roofff' op het dak van de VU en de reeksen 'Filosofie op de Zuidas' en 'Literatuur op de Zuidas' tot grote themaprojecten als 'Sportief', 'Slim eten' en 'Wij in 2030'.

Meer dan 17.000 mensen volgen VU Connected, zo'n 8000 mensen hebben zich als lid aangesloten. Dat zijn vooral medewerkers en oud-studenten van de Vrije Universiteit, maar het netwerk staat open voor iedereen.

Duurzaamheid, Economie, Gezondheid en Samen Leven zijn de gebieden waarop VU Connected actief is, veelal in samenwerking met afdelingen van de VU of partners daarbuiten.

VU Connected stelt maatschappelijke thema's aan de orde. Rond deze thema's ontstaan netwerken, fysiek en virtueel, waarin kennisoverdracht, bewustwording en in een aantal gevallen ook concrete actie an de orde zijn, zoals bij Sportief en Slim Eten. Het netwerk wil een meerwaarde bieden aan de ontwikkeling van de samenleving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden