Meepraten over de kerk? De Vaticaanse enquête staat nu online

Beeld afp

Opmerkelijk nieuws vorige week uit Rome: het Vaticaan verspreidt wereldwijd een enquête over hertrouwen, voorbehoedsmiddelen en ongehuwd samenwonen. Dankzij een wakkere blogger kunnen Nederlandse katholieken nu ook deelnemen.

Op zijn website bevestigt het Vaticaan wat vorige week al bekend werd: dat bisdommen over de hele wereld de vragenlijst krijgen toegestuurd. De opdracht: verspreid hem 'onder dekenaten en parochies'.

Of Rome ook benieuwd is naar de mening van gewone parochianen is nog niet duidelijk. De Nederlandse bisschoppenconferentie had dinsdagmiddag nog niets ontvangen en wil niet vooruitlopen op de vraag of ze een volksraadpleging gaat houden. Het doel van de enquête is wel bekend: Rome wil de resultaten gebruiken bij de voorbereiding van een synode (kerkvergadering) over het gezin en liefdesrelaties.

Sommige mensen mogen niet ter communie. Is dat erg?
Blogger Eric van den Berg wacht de brief van de bisschoppen niet af. Afgelopen weekend vertaalde hij de Engelse editie van de vragenlijst naar het Nederlands. Op zijn website Katholiek.nl kunt u nu meedenken over de vraag welke gevolgen de '(eventuele) maatschappelijke acceptatie van niet-traditionele verbintenissen tussen mensen' heeft voor 'het denken over het gezin, zowel in de kerk als daarbuiten'.

Weten gelovigen in uw omgeving die ongetrouwd samenleven dat ze niet 'in overeenstemming leven met de rooms-katholieke leer'? Lijden die mensen onder het feit dat ze niet ter communie mogen, vraagt het Vaticaan zich af. En wordt het verbod op voorbehoedsmiddelen in uw kerk nageleefd? Zo niet, wat kan de kerk verbeteren?

Officiële vragen, onofficiële enquête
Iedereen die staat ingeschreven bij een parochie mag deelnemen, maar er is geen garantie dat Rome de antwoorden ook daadwerkelijk accepteert. De enquête is immers niet verstuurd via de kerkelijke kanalen.

Van den Berg verwacht geen grote problemen. 'Rome wil weten wat katholieken denken, dus het zou vreemd zijn als officieuze antwoorden op de officiële vragen niet welkom zijn.'

 
Hoe wordt Gods genade geproclameerd aan gescheidenen en hertrouwden?
Een van de vragen uit de enquête
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden