'Meemoeder' wordt gewoon 'moeder'

Sinds gisteren is de vrouw die door huwelijk of partnerschap met een andere vrouw die een kind heeft gebaard dat door beide vrouwen wordt opgevoed, ook de juridisch moeder van dat kind. Althans, als gebruikgemaakt is van een anonieme zaaddonor. Vroeger vereiste dat meemoederschap een adoptieprocedure, maar dat is niet meer nodig.

Goed nieuws voor lesbische stellen, maar het betekent wel dat de definitie van het woord 'moeder' op de schop moet. De Dikke Van Dale omschrijft moeder als 'vrouw in relatie tot het kind dat of de kinderen die zij gebaard of geadopteerd heeft', maar die definitie is nu niet meer sluitend. De niet-biologische moeder, die vanaf nu ook officieel 'moeder' heet, heeft haar kind immers gebaard noch geadopteerd. De wetswijziging is dus niet alleen voer voor ambtenaren, maar ook voor woordenboekmakers.

Sinds ongeveer een kwarteeuw heet de niet-biologische moeder in een lesbische relatie 'meemoeder'. Later ging ze ook wel 'duomoeder' heten, een op het oog vriendelijker benaming die beter uitdrukking geeft aan de gelijkwaardigheid van beide moeders. 'Duomoeder' zal waarschijnlijk wel blijven bestaan, maar het is de vraag of dat ook geldt voor 'meemoeder'. Het kind zelf zal in het alledaagse taalgebruik al geen onderscheid maken tussen moeder en meemoeder, maar beiden simpelweg 'moeder' noemen. Nu ook de meemoeder officieel moeder wordt, wankelt het bestaansrecht van het woord 'meemoeder'. Het hoeft dan ook niet te verbazen als dit woord na bijna dertig jaar dienst gedaan te hebben weldra zal verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden