Meeliftende terroristen: een zorg, maar nog geen feit

Er is geen bewijs dat terroristen zich onder de vluchtelingen hebben gemengd die richting Nederland reizen.

Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in zijn jongste rapport 'Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland'.

Het document, dat gisteren verscheen, is echter allesbehalve geruststellend. Zo meldt het dat 'de afgelopen periode vele tienduizenden vluchtelingen ongecontroleerd de Europese Schengenzone zijn binnengekomen'. Veilgheidsdiensten kunnen niet iedereen screenen.

Volgens Schoof zijn hier 'veiligheidsrisico's aan verbonden'. En: 'niet valt uit te sluiten dat jihadisten of leden van jihadistische organisaties zich kunnen mengen onder migratiestromen en op die manier, onopgemerkt en illegaal, Nederland binnenkomen'.

Schoof realiseert zich dat er in de samenleving toenemende zorgen zijn over terroristen die meeliften met de vluchtelingenroute richting het Westen. "Uitsluiten kan ik niets", zegt hij, "maar het is onwaarschijnlijk dat het gebeurt." Volgens de NCTV zijn er gemakkelijkere methoden voor jihadisten om in Nederland te komen.

Het dreigingsniveau voor Nederland blijft substantieel. Dat betekent dat de kans op een aanslag reeel is. Er zijn zorgen over 'de mogelijkheid van complexe en grootschalige aanslagen, alsmede kleinschalige en eenvoudige aanslagen'.

De terreurdreiging is de laatste tijd zelfs iets toegenomen. De reden is dat een aantal Nederlandse jihadisten zich de afgelopen tijd heeft aangesloten bij groepen verbonden met Islamitische Staat (IS) in Syrië die zijn gericht op het plegen van aanslagen in Westerse landen. Dat wordt gezien als een promotie binnen de terreurorganisatie. Ook spelen enkele Nederlanders een prominente rol in de propaganda van IS en Jabhat al-Nusra.

Tot 1 november zijn in totaal ongeveer 220 mensen uit Nederland naar de strijdgebieden vertrokken. Het aantal terugkeerders is ongeveer veertig. De NCTV laat weten dat het aantal uit Nederland afkomstige gesneuvelden in de strijd in Syrië en Irak waarschijnlijk 42 is, uitsluitend mannen. Ongeveer 140 mensen uit Nederland hebben jihadistische intenties in Syrië en Irak.

In het nieuwe rapport signaleert Schoof ook dat rechts-extremisten in Nederland 'actiever zijn geworden door de vluchtelingencrisis'. Groepen als de NVU en Identitair Verzet 'spelen in op levende sentimenten tegen moslims en asielzoekers'.

Schoof: "Verscheidene burgemeesters, wethouders en raadsleden werden bedreigd om zo de komst van een azc tegen te gaan. Dit kan de lokale democratische besluitvorming ondermijnen."

Van structureel geweld tegen asielzoekerscenta in Nederland is (nog) geen sprake.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden