Meeleven met Rosa lukt niet in 'Hoe overleef ik (zonder) liefde'

Stel de vraag 'Hoe overleef ik...?', afgekort HOI, en ieder kind denkt aan de ongekend populaire jeugdboekenserie van Francine Oomen. Na de musical 'Hoe overleef ik mijn eerste zoen?' staat nu 'Hoe overleef ik (zonder) liefde?' in de theaters. De zalen zijn vol, het publiek is enthousiast, maar toch dringt de vraag zich op: 'Hoe overleef ik een musical?' De voorstelling drijft op het succes van de boekenreeks en de cast maakt zich er te gemakkelijk af.

In het vrolijke decor, herkenbaar van de kleurige illustraties, zien we hoofdpersoon Rosa in de huiskamer, buiten op straat met haar vriendje Neus of met vakantie in Barcelona met haar moeder, babybroertje en stiefvader Alexander. Als ze van plek wisselt, slaat er razendsnel een pagina om in het enorme boek op het toneel. Heleen Verburg, geen onbekende in het jeugdtheater, schreef een script met vlot taalgebruik en aanstekelijke liedjes, die bij momenten ontroeren.

De acteurs, met Roos van Erkel in de hoofdrol, Tine Joustra als haar moeder en Koos Terpstra en Has Drijver als de twee stiefvaders hebben de juiste uitstraling voor hun rol. Roos van Erkel speelt het ultieme tienermeisje, met haar rugzak en paardenstaart. Ook moeder zou je zo bij het schoolplein kunnen tegenkomen met het kleine halfbroertje op de arm. De grappige parodie op stiefvaders die zich óveral mee bemoeien, is vast een verademing voor kinderen van gescheiden ouders.

Het probleem is het gebrek aan evenwicht tussen luchtige grapjes en geloofwaardige emoties. De acteurs schmieren als hun personage bang is, boos wordt of verdriet heeft, zelfs als het écht schrijnend is wat er op het toneel gebeurt. De scènes waarin Neus en Rosa verliefd om elkaar heen draaien, komen aardig over het voetlicht. Maar het verdriet en de verwarring over een stiefvader met losse handjes, al die verhuizingen en verbroken liefdes? Al vallen er tranen in de musical, het spel blijft te oppervlakkig. Als we niet kunnen meeleven met het verdriet van Rosa over de eerste stiefvader Alexander die het gezin sloeg, dan is ook het lastig om opgelucht te zijn over de goede afloop, of te lachen als hij struikelt.

Het is jammer dat regisseur Bruun Kuijt niet meer de diepte is in gegaan met zijn acteurs, want de musical heeft verder alles in zich om te sprankelen.

Tournee t/m 25/3. www.musical.hoeoverleefik.nl Op www.hoeoverleefik.nl is naast boekennieuws ook de tv-serie van de jeugdzender Z@pp te zien.

Jongerenopera
Vandaag begint in Utrecht voor de laatste keer het YO! Operafestival. Dit jaar spelen in een afgeslankte versie alle voorstellingen op één plek: het Utrechtse Theater a/d Werf. Met drie opera's: de bejubelde hiphopopera 'Monteverdish' van ISH en de jongerenopera's 'Change your world' van VocaalLAB en 'Smells Like Tahir Spirit' van DOX.

De laatste twee, die op de revoluties in de Arabische wereld zijn geïnspireerd, maken nieuwsgierig. Ook zijn er installaties en opera's van een kwartier te zien. Het is jammer dat het festival verdwijnt. In de afgelopen tien jaar heeft artistiek leider Anthony Heidweiller de jeugdopera stevig op de kaart gezet. Door bekende musici uit binnen- en buitenland uit te nodigen eens iets heel nieuws op operagebied uit te proberen voor jong publiek. Ook speelden de YO!- operamakers miniopera's in winkels of stadsbussen en ze betrokken schoolkinderen intensief bij het maken van voorstellingen. Zonder dat dit afbreuk deed aan de kwaliteit van de zang en muziek haalde YO! opera uit de ivoren toren.

Als slot is er onder de titel 'Make Some Noise!' een groot feest, met bandjes en dj's van scholen, die onder begeleiding van professionals klassieke invloeden in hun repertoire verwerken. Te zien t/m 26/11. Info: www.yo-opera.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden