Meedogenloze twintiger leidt Al-Kaida in Irak

Sjaker Waheeb al-Fahdawi alias Aboe Waheeb, met twee Isis-strijders achter zich.

Hij is pas 27 jaar oud en nu al het gezicht van een van de wreedste guerrillabewegingen ter wereld. Geen enkele sjiiet (of niet-soenniet) in West-Irak is veilig voor de rijzende ster van Al-Kaida in Irak: Sjaker Waheeb al-Fahdawi, ook wel bekend onder zijn nom de guerre Aboe Waheeb: 'vader van de vlammen'. Zijn bijnaam luidt: 'Nusayri-doder', oftewel 'sjiietendoder'.

Aboe Waheeb is een van de hoogste commandanten van de streng-soennitische Islamitische Staat in Irak en Syrië (Isis), een aan Al-Kaida gelieerde beweging. Zijn taak is om het soennitische gedeelte van Irak te zuiveren van sjiieten.

Op negentienjarige leeftijd werd Aboe Waheeb door Amerikaanse militairen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Hij zat zes jaar in de gevangenis. Tot hij bij een spectaculaire gevangeniskraak van Al-Kaida in 2012 op vrije voeten kwam. Na een bliksemcarrière van nog geen twee jaar staat hij aan de top van Al-Kaida in Irak.

De groepering verbiedt het aanbidden van stervelingen - mausolea en standbeelden worden om die reden systematisch verwoest. Desondanks heeft Aboe Waheeb bij extremistische soennieten de status verkregen van superster. De ene keer laat de ijdele strijder zich fotograferen te paard, dan is hij te zien met een valk op zijn hand, of met een raketwerper op zijn schouder - meestal voor een uitgebrand militair voertuig. Beelden van de charismatische Irakees vinden gretig aftrek op sociale media, waaronder Twitter.

'Koranisch halsraadsel'
Aboe Waheebs ijdelheid is vermoedelijk ook de reden waarom hij als een van de weinigen geen bivakmuts draagt bij het plegen van zijn misdaden. Hij is te zien in verschillende snuff-filmpjes (authentieke beelden van gruweldaden) die op internet circuleren. Vooral berucht is een video waarin hij zijn slachtoffers een 'Koranisch halsraadsel' oplegt: bij een verkeerd antwoord op de vraag inzake kennis van de soennitische islam volgt automatisch de dood (zie 'Als je niet kunt bewijzen dat je soenniet bent, is je doodvonnis getekend').

De tactieken van Aboe Waheeb doen sterk denken aan die van Isis-oprichter Aboe Musab al-Zarqawi. In 2004 schrikte deze Jordaanse islamist de wereld op met een reeks bomaanslagen en onthoofdingen van sjiieten en buitenlanders, zoals de Britse ingenieur Kenneth Bigsley en de Zuid-Koreaanse missionaris Kim Sun-il. Het extremisme van Zarqawi was zo extreem, dat zelfs de Al-Kaidaleiding in Afghanistan hem sommeerde de executies te stoppen.

De ijdele Aboe Waheeb laat zich graag zonder bivakmuts fotograferen.

Uiteindelijk werd ijdelheid Zarqawi fataal. Vlak nadat hij zich zonder bivakmuts liet filmen - daarbij vakkundig het magazijn van zijn mitrailleur met één hand leeg schietend, zonder zijn balans te verliezen - maakte een Amerikaanse raket in 2006 een einde aan zijn leven. Net als bij Zarqawi overheerst bij Aboe Waheeb de voorliefde voor het show-element: op een video is te zien hoe hij al schietend een koprol maakt in de woestijn.

Of het leven van Aboe Waheeb net zo gewelddadig eindigt als dat van zijn inspirator is maar de vraag: de Irakees heeft weinig te vrezen van de hypermoderne Amerikaanse luchtmacht want die is al in 2011 vertrokken. In ieder geval zal de prijs van 36.000 euro, die de Iraakse regering op zijn hoofd heeft gezet, niet de doorslag geven. De Amerikanen loofden voor zwaargewicht Zarqawi namelijk een beloning van 18 miljoen euro uit. Waarschijnlijk leidt het summiere geldbedrag van 36.000 euro eerder tot kwaad bloed bij de ijdele guerrillastrijder.

Als je niet kunt bewijzen dat je soenniet bent, is je doodvonnis getekend
Vier vrachtwagenchauffeurs worden afgelopen zomer op een snelweg in West-Irak door gemaskerde Isis-leden aan de kant gezet. Aboe Waheeb, met kalasjnikov op de schouder en als enige herkenbaar in beeld, maant de mannen uit te stappen en zich te identificeren. Het viertal blijkt uit de Syrische stad Homs te komen, waar niet alleen soennieten, maar ook de in Al-Kaida's ogen afvallige alawieten wonen.

Op de vraag of zij soennieten zijn, antwoorden alle mannen bevestigend. Om zich te bewijzen mompelen twee chauffeurs een koranvers op, waarna een argwanende Aboe Waheeb de persoon die niet verder komt dan 'Allah is groot' vraagt het vers te herhalen. Drie mannen weten zich zichtbaar geen raad. De vierde chauffeur mag, nadat hij kon aantonen soenniet te zijn, zijn weg vervolgen.

Dan worden de overgeblevenen onderworpen aan een laatste vraag waarop maar één antwoord mogelijk is: "Hoe vaak buigt een moslim tijdens het ochtendgebed?", vraagt Aboe Waheeb. Er volgen verschillende antwoorden, maar geen enkele is juist. Als de mannen bekennen alawiet te zijn, is hun doodvonnis al getekend. Ze worden nog geen minuut later langs de berm doodgeschoten. De man die de kogels afvuurt is Aboe Waheeb.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden