Meedenkhuis voor de dementerende

Innovatieve modelwoning moet langer thuis wonen mogelijk maken voor mensen met dementie

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Wie wil dat niet? Dat geldt ook voor dementerende ouderen én hun dierbaren. Maar vaak belanden ze vroegtijdig in een instelling omdat ze thuis niet meer vertrouwd zijn. Dat is jammer, want met technologische ondersteuning zouden ze nog jaren thuis kunnen verblijven. Het is nog goedkoper ook, want ieder jaar dat iemand met beginnende dementie zelfstandig blijft wonen, scheelt het 16.000 euro aan zorgkosten.

Met deze uitgangspunten in het achterhoofd sloegen Alzheimer Nederland en OTIB, opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf, de handen ineen. Professionals én gebruikers uit de ouderenzorg gingen samen met installateurs op zoek naar een woning die voldoet aan de wensen en eisen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. En zo werd in het gebouw van OTIB dé dementie modelwoning gebouwd.

Niet meteen een woning die je zo verkocht hebt, grapte Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, gisteren op het kantoor van OTIB in Woerden, waar hij de dementie modelwoning officieel opende. Schnabel noemde het een 'meedenkhuis', een woning waar al hele slimme toepassingen zijn aangebracht voor mensen met dementie, maar waar bezoekers ook weer hun eigen ideeën voor aanpassingen kunnen aanleveren.

En dat is precies de bedoeling, legde Elly Verburg, directeur van OTIB, uit. Deze modelwoning is een beginpunt. Nu is het aan de 'ervaringsdeskundigen' zelf, maar ook aan bijvoorbeeld installateurs om het concept van de woning verder te ontwikkelen. Verburg denkt ook aan jongeren die straks in de zorg gaan werken, of studenten bouwkunde die vanuit een heel andere visie naar ouderenzorg kijken.

Maar ook de woningbouwcorporaties zullen de komende jaren hun steentje moeten bijdragen aan het ontwikkelen van een visie op het zo lang mogelijk zelfstandig wonen voor ouderen, met fysieke en cognitieve beperkingen.

Wim van Minnen van de koepel van ouderenorganisaties CSO zei het gisteren zo: "Het besef dat er levensloopbestendig gebouwd moet worden is veel te klein. We weten dat er 40.000 woningen per jaar gebouwd moeten worden en toch gebeurt er niets. Als je dat voorlegt aan de corporaties, dan zeggen ze: Wij bouwen voor de markt. Dan loop je dus altijd tien jaar achter."

Ook ouderen zelf zouden zich veel eerder moeten voorbereiden op een levensfase waarin ze kunnen aftakelen, vindt Van Minnen. "De ouderen tussen de 60 en 70 jaar, moeten nu al nadenken over hoe ze straks zelfstandig willen en kunnen blijven wonen." Waarop iemand vanuit het publiek opmerkte: "Daar moet je veel eerder mee beginnen, want mensen worden steeds jonger dement."

Tips
Zorg dat er vanuit het hele huis zicht is op het toilet

Laat de slaapkamerdeur niet uitkomen op de hal, want dan kan een dementerende er 's nachts zomaar vandoor gaan, maar op de woonkamer

Haal spiegels weg, want sommige mensen met dementie schrikken van zichzelf of zien andere gezichten in de spiegel

Zet de watertemperatuur van de kranen op maximaal 40 graden, dan kan iemand zich niet branden

Plaats de meterkast buiten, want iemand gaat dan niet aan de knopjes zitten en hoeft niet open te doen voor de meteropnemer

Plaats een camera in het huis, zodat de mantelzorger via de iPad elders kan meekijken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden