Meeblèren met het refrein van 'Angie'

De Stones spelen vanavond op Pinkpop; hopelijk ook deze nummers

JORIS BELGERS en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De jeugdige Pinkpopgangers trekken dit weekend vooral naar Landgraaf voor Stromae, Arctic Monkeys, Arcade Fire, en vooruit, Metallica. Maar de allergrootste publiekstrekker maakt al bijna net zo lang muziek als genoemde headliners bij elkaar. De Rolling Stones komen vanavond voor een bedrag met zes nullen eindelijk naar het Limburgse festival. Zeven jaar geleden bezochten ze Nederland voor het laatst, in het Nijmeegse Goffertpark. Het meest legendarische Nederlandse concert was echter vijftig jaar terug, in het Kurhaus, toen de band na vier nummers moest stoppen omdat het publiek de tent letterlijk afbrak. Vanavond komen ze ongetwijfeld tot meer, hier vier essentiele Stones-songs die niet mogen ontbreken.

undefined

(I Can't Get No) Satisfaction, 1965

De internationale doorbraakhit van de Stones verscheen in 1965, en heeft misschien wel het meest herkenbare gitaarintro ooit geschreven. De drie nootjes zijn even simpel als doeltreffend en de manier waarop het de tand des tijds al bijna vijftig jaar doorstaat staat symbool voor de taaiheid van de Stones. En dat Mick Jagger (70) er na al die tijd nog steeds geen genoeg van kan krijgen, moge duidelijk zijn.

undefined

Gimme Shelter, 1969

De Sixties waren niet altijd even vrolijk: Vietnam-oorlog, rassenrellen en neergeslagen studentenprotesten. Dit alles inspireerde het zwartgallige album 'Let it Bleed' (1969) dat opende met misschien wel het beste Stones-nummer 'Gimme Shelter'. Over een van de zwartste dagen voor de Stones gaat de gelijknamige documentaire, over het uit de hand gelopen gratis concert dat de band gaf aan het einde van hun Amerikaanse tour in Altamont. Hells Angels waren ingeschakeld als beveiligers, maar staken in het tumult een donkere concertganger dood. Dit zal op het strak georganiseerde Pinkpop vast niet gebeuren.

undefined

Angie, 1973

Een goed festivalconcert heeft een lekkere meezinger nodig. Welk Stones-refrein leent zich daar beter voor dan het smekende 'Angie', voor die zestigduizend meeblèrende kelen op de Pinkpopweide? Het nummer viel op in 1973, omdat het de eerste succesvolle ballad van de Rolling Stones was, overigens tevens de laatste Nederlandse nummer-1 hit. Waar het grotendeels door gitarist Keith Richards geschreven nummer over gaat is onderwerp van discussie, het zou Angela Bowie (van David) kunnen zijn, Richards' toenmalige vriendin Anita Pallenberg, of waar Richards echt naar verlangde: heroïne.

undefined

Sympathy for the Devil, 1968, 2003

Een van de controversiëlere nummers van de Stones verscheen in 1968, waarin Jagger zingt vanuit het perspectief van Lucifer. Een beetje flirten met satanisme hoort immers bij het rocksterrendom. Het nummer is in dit rijtje vooral opgenomen voor het jongere publiek dat dit weekend afreist naar Landgraaf. Want door het ontbreken van een echt grote hit de afgelopen twintig jaar moeten we het doen met de succesvolle remix die Pharrell Williams in 2003 uitbracht - die klinkt nog wel bekend. Maar de rest natuurlijk ook.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden