'Meebetalen aan verblijf in cel strijdig met Europese regels'

Staatssecretaris Teeven wil bijdrage van 16 euro per dag

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De Bond van Wetsovertreders (BWO) vindt dat staatssecretaris Teeven in strijd met Europese regels handelt door gedetineerden, tbs'ers en ouders van veroordeelde minderjarigen 16 euro per dag te laten betalen voor het verblijf in cel of inrichting.

De staatssecretaris van veiligheid en justitie wil dat gedetineerden een bijdrage aan hun verblijf gaan betalen, voor een periode van maximaal twee jaar. Verschillende instanties, waaronder het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak, kunnen reageren op dit wetsvoorstel van Teeven.

Een gedetineerde zou 11.680 euro kwijt kunnen zijn aan de vergoeding. Wie de bijdrage financieel niet kan opbrengen, kan gebruik maken van een betalingsregeling. Die is dan mede afhankelijk van de inkomenspositie van de (ex-)gevangene.

De BWO wijst erop dat gedetineerden geen enkele vorm van uitkering genieten. In detentie verdienen zij, alleen in ruil voor werk, 15,20 euro per week. Van dit bedrag betalen zij eventuele televisiehuur en wassen van kleding. Gedetineerden komen financieel in een uitzichtloze situatie terecht als het voorstel van Teeven wordt aangenomen, meent de BWO. "Het toekomstperspectief van gedetineerden is niet zo dat er een fantastisch betaalde baan klaarligt als ze eenmaal vrij zijn", zegt een woordvoerder, die juridische stappen tot aan het Europese hof aankondigt als de staatssecretaris zijn plan doorzet.

In een ander wetsvoorstel, van minister Opstelten, wordt geregeld dat veroordeelde daders gaan meebetalen aan de kosten voor opsporing, vervolging, berechting en slachtofferzorg. De maatregelen moeten 65 miljoen euro per jaar opleveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden