Mee op date met mentaal beperkten

Marit en Christian. Beeld Reyer Boxem
Marit en Christian.Beeld Reyer Boxem

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan de liefde lastig zijn. Een speciaal datingbureau helpt ze aan de man/vrouw.

Ellis Ellenbroek

Gelske draagt een opvallend collier met groene stenen. Goed geraden, gekregen van Peter. Anderhalf jaar is het Drentse koppel samen. MEE Dating bracht Peter van Asselt (43) uit Aalden en Gelske Wiersema (35) uit Assen bij elkaar. Liefde op het eerste gezicht, zegt Peter, die onderhoudswerk op een golfbaan doet. "Ik houd wel van vrouwen met brilletjes." Gelske, groepshulp in een kinderdagverblijf: "Ik ben een familiemens, Peter ook. En hij heeft mooie ogen."

MEE Dating, dat sinds 1 januari Uniek Dating heet, is een relatiebureau voor mensen met een licht verstandelijke of sociale beperking. Mensen zoals Peter en Gelske, die vertellen dat ze het moeilijk vinden om met geld, met tijd of complexe situaties om te gaan. Maar ook voor autististen. Kwetsbare mensen die niets opschieten met de reguliere sites en bureaus. Daar worden ze afgewezen, niet eens gezien en zelfs misbruik ligt op de loer volgens Marieke de Groot en Marike Hoekstra van Uniek Dating.

Geruststelling
Er zijn meer relatiesites voor gehandicapten, je hebt bijvoorbeeld G-date of OnbeperQt, die bemiddelen ook voor lichamelijk gehandicapten. Uniek Dating is alleen voor mentaal beperkten. Wie zich inschrijft, heeft altijd eerst een persoonlijk gesprek en kan via de site geen rechtstreeks contact opnemen met een ander. "Daarin zit onze veiligheid. Ouders vinden dat een geruststelling", zegt consulente De Groot (33). Geen gechat dus voor de eerste ontmoeting en ook daarna ontmoedigt Uniek Dating het uitwisselen van gegevens. "Dat gechat en geapp, velen trekken dat niet. Die kunnen zich via sociale media slecht uitdrukken. Maar sommigen zijn hartstikke slim, die zoeken elkaar op via Facebook."

Uniek Dating gaat mee met de eerste date, en meestal ook met de tweede, als die er komt. De Groot beschrijft zo'n ontmoeting. Ze spreekt met beide daters graag af op een station of andere plek die een stukje van de horecagelegenheid ligt waar de date plaatsvindt. "Dan lopen we eerst een stukje. Dat is ontspannener dan dat je meteen stijf tegenover elkaar zit." Eenmaal aan een tafeltje loopt ze soms weg als het gesprek vlot. "Het is wel hun date. Ik kijk dan van een afstandje. Als het stil valt aan de tafel ga ik gauw terug en stel zelf wat vragen." Na een uur vindt ze het mooi geweest en sluit het gesprek af. Twee dagen later informeert ze of er behoefte is aan een vervolg.

Aan Peter en Gelske was eerlijk gezegd weinig werk. De twee cliënten van Stichting MEE, waar het relatiebureau uit voortkwam, waren bij de feestelijke lancering van de website in 2013 en hadden toen al een klik. Consulente Hoekstra (35) begeleidde hun eerste officiële date. "Ik was totaal overbodig."

Gelske en Peter. Beeld Reyer Boxem
Gelske en Peter.Beeld Reyer Boxem

Marit Heikamp (23) uit Vries vond het vooral bij de tweede ontmoeting met Christian van Zutphen (34) uit Harderwijk fijn dat er een derde bij was. "Toen we het over het onderwerp seks hadden", zegt Marit. Hand in hand is het stelletje, anderhalve maand samen, aan komen lopen over de parkeerplaats van het Van der Valk-restaurant waar we praten. Ze hebben elkaar al even niet gezien, dus er moet flink bijgekletst worden. Ze bouwen het rustig op, zegt Christian, een stoere stratenmaker met vijf ringen aan zijn rechterhand en een voorliefde voor ruige muziek. Hij heeft Marit opgehaald bij haar ouders. Marit, vrijwilligster in een verpleeghuis, vertelt hem vandaag iets wat hij nog niet weet. "Ik ben gothic geweest."

Bescherming
Marit en Christian willen liever niet zeggen wat hen scheelt. Maar net als Peter en Gelske zijn ze representatief voor de doelgroep van Uniek Dating. Ze hebben begeleiding in het dagelijks leven, maar wonen zelfstandig. Enige zelfredzaamheid is nodig om op date te kunnen gaan, zegt De Groot.

Uniek Dating probeert de cliënten te beschermen. Door mee te gaan op date. En door het nodige voorwerk. Als de een de ander heeft aangeklikt op de website, worden de intakedossiers erbij gepakt. De Groot: "Als Annie Henk aanklikt, maar Henk is allergisch voor katten en Annie heeft er zes, dan brengen we dat eerst ter sprake."

Seks is ook een ding. Sommige ingeschrevenen willen er niets van weten, anderen kunnen niet wachten. "Als die twee uitersten belangstelling voor elkaar tonen, ga ik in gesprek", zegt De Groot. "Dan zeg ik tegen degene die niet aan seks toe is dat die ander het graag wil. Vaak is het antwoord dan: laat maar zitten."

Pijnlijk
Of moeite met het vinden van een relatie ook betekent dat het lastig is de relatie te houden, weten Hoekstra en De Groot niet precies. De Groot: "Bij een deel van de doelgroep is het misschien wel makkelijker dan bij ons. Omdat ze niet zo snel problemen zien." Autisten hebben wat meer moeite, denkt zij. "Ze pikken signalen minder goed op, weten niet wat er in de ander omgaat, of hoe ze gedrag moeten interpreteren." Gelukkig worden de meeste partners door hun begeleiders in het dagelijks leven ook wel bijgestaan in hun liefdesleven, Uniek Dating heeft bij het onderhouden van de verkeringen geen rol.

Koeien vangen trouwens verrassende hazen, merkte De Groot toen ze twee autisten vergezelde. "Een date from hell", vond ze zelf. "Het liep totaal niet. Maar er kwam wel een tweede afspraak. Bleek maar weer dat ik met andere ogen kijk dan zij. Wat ik een pijnlijke stilte vind, voelen zij helemaal niet zo."

Beide dames vinden een match geen doel op zich. Daten alleen al doet wonderen. Hoekstra: "Het is zo'n boost voor hun zelfvertrouwen, ze zitten beter in hun vel, gaan zelfs minder naar de dokter. Je wordt je hele leven afgewezen en schrijft je in met de gedachte dat je nooit iemand zult vinden. En dan bellen of mailen wij: er heeft iemand op je gereageerd. Dan zijn ze de gelukkigste op aarde."

Daters kunnen trouwens ook de groene knop indrukken, voor een vriendschap. Haast iedereen komt voor liefde, de rode knop, maar Uniek Dating breekt graag een lans voor groen, omdat veel verstandelijk beperkten en autisten kampen met eenzaamheid en zouden opleven van een gewoon maatje. Neem de twee vrouwen uit Assen die vorige week een intakegesprek hadden. Hoekstra: "Als ze elkaar zouden leren kennen, kunnen ze samen naar de bioscoop. Of op mannenjacht."

Twintig steady koppels

Marike Hoekstra stond aan de wieg van MEE Dating. Zij deed bij de Drentse Stichting MEE projecten met licht verstandelijke beperkten en merkte hoeveel van hen er snakten naar een relatie. In 2010 begon MEE met relatiebemiddeling, sinds 2013 is er een datingsite. Toen Stichting MEE het daten wilde afstoten uit bezuiniging besloten Hoekstra en Marieke de Groot zelf door te gaan als Uniek Dating. Ze bemiddelen inmiddels landelijk. Tot dusver zijn ongeveer twintig steady koppels ontstaan. Ongeveer vierhonderd zoekenden staan er op de site.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden