Medvedev waarschuwt Georgië

sint-petersburg – De Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn Georgische ambtgenoot Michael Saakasjvili gewaarschuwd geen lid te worden van de Navo. De twee ontmoetten elkaar op een top van ex-sovjetstaten in Sint-Petersburg.

Tussen Georgië en Rusland is de relatie gespannen, met name over de opstandige regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze week stuurde Rusland 400 extra militairen naar Abchazië ’om een spoorlijn aan te leggen’. Maar Georgië zegt dat Rusland de separatistische Georgische regio in wil lijven. Mede uit angst voor Rusland wil het land Navo-lid worden.

Georgische toetreding tot de Navo zou een ’spiraal van confrontatie’ in Abchazië veroorzaken, zei de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov na afloop van de ontmoeting tussen de presidenten. Medvedev wil dat Saakasjvili een non-agressiepact sluit over Abchazië, en eist dat hij Georgische troepen terugtrekt uit het grensgebied met Abchazië. Tbilisi zegt geen militaire actie tegen de regio te overwegen.

Rusland zegt de kwestie zonder Westerse bemoeienis te willen oplossen. De EU wil zich er juist intensief mee gaan bezighouden, zei buitenlandcoördinator Solana gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden