Medvedev: Ik zal hervormen

Dimitri Medvedev. Beeld getty
Dimitri Medvedev.Beeld getty

De Russische president Medvedev wil voor het eind van zijn ambtstermijn komend voorjaar hervormingen doorvoeren 'om de burgers meer mogelijkheden te geven invloed uit te oefenen op de politiek'.

De toezeggingen volgen op wekenlange protesten tegen verkiezingsfraude en voor meer democratie. Morgen gaan in Moskou en veel andere steden weer tienduizenden mensen de straat op.

"Ik hoor diegenen die praten over de noodzaak van veranderingen", zei Medvedev. Hij belooft onder meer een vereenvoudiging van de procedures voor de oprichting en registratie van politieke partijen en voor deelname aan presidentsverkiezingen. Ook belooft hij de terugkeer van gouverneursverkiezingen die onder zijn voorganger Poetin waren afgeschaft.

Medvedev deed de toezeggingen tijdens zijn vierde en laatste toespraak tot het voltallige parlement, maar niet zonder eerst uit te halen naar de organisatoren van de protesten en hun vermeende westerse broodheren.

"Pogingen de burgers van Rusland te manipuleren en te misleiden en sociale spanningen in de samenleving aan te wakkeren zijn onaanvaardbaar", zei Medvedev. "We zullen provocateurs en extremisten niet toestaan de samenleving mee te slepen in hun avonturen. We zullen ook geen inmenging van buitenaf in onze interne aangelegenheden toestaan."

Medvedev herhaalde in grote lijnen wat Poetin enkele dagen eerder zei tijdens een meer dan vier uur durende televisie-uitzending. Het blijft onduidelijk wanneer de toezeggingen hun beslag krijgen. Volgens de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis, Sergej Narysjkin, tot deze maand de chef van Medvedevs Kremlinapparaat, kunnen enkele wetsontwerpen al de komende twee maanden worden behandeld.

Binnen de Russische oppositie is voorzichtig positief gereageerd op de voorstellen, die worden gezien als een duidelijke concessie aan de demonstranten én als een poging de angel uit het verzet te halen. Maar er is ook irritatie, omdat Medvedev met geen woord heeft gerept over de belangrijkste eisen van de oppositie: een diepgaand onderzoek naar verkiezingsfraude tijdens de parlementsverkiezingen van 4 december, en nieuwe verkiezingen.

De hervormingsplannen zijn uit noodzaak geboren, zegt econoom Michail Dmitrijev. De recente uitingen van massale ontevredenheid komen voor hem niet als een verrassing. Vorig jaar produceerde de denktank waar hij voorzitter van is een rapport dat de toenemende volkswoede en de afbrokkelende populariteit van de zittende macht voorspelde.

Die afbrokkeling is volgens Dmitrijev alleen met radicale maatregelen af te remmen. Het Kremlin heeft geen keus. "De machthebbers komen met een uitgebreid pakket veranderingen dat nog maar drie jaar geleden niet voorstelbaar was.

"Maar de radicalisering van de samenleving verloopt sneller dan de autoriteiten verwachten. Ze hopen dat de protesten en de spanning geleidelijk zullen afnemen, maar die nemen juist toe."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden