Medium Char geeft details en gist niet

Op televisie bewijst ze dat we niet echt sterven, en dat we na de dood onze dierbaren terugzien. Van haar boek 'Char, het medium. Vragen van de aarde; antwoorden uit de hemel' zijn in Nederland 75000 exemplaren verkocht. Binnenkort begint RTL4 met een serie rond Char. Gesprek met een medium dat Europa wil veroveren.

De journaliste van Troskompas schijnt zojuist in huilen te zijn uitgebarsten, zo diep, zegt men, gaan de sessies van het Amerikaanse tv-medium Char Margolis (52). Een Volkskrant-journaliste bleek inderdaad zwanger, zoals Char bij haar vorige bezoek aan Aalsmeer had beweerd. En ook de hoofdredactrice van weekblad Privé heeft toen 'een kippenvelsessie' met Char gehad.

Presentatrice Chazia Mourali zegt er zeker van te zijn dat er rond Char 'dingen gebeuren die gewoon niet kunnen'. In 'Char, het medium' (RTL 4 vanaf 4/9) spreken de doden tegen onbekende én bekende Nederlanders zoals Danny de Munck, Xandra Brood en Gerard Joling.

,,In de loop der jaren heb ik naam gemaakt omdat ik feiten, namen, beelden en relaties kan benoemen die niemand anders kan weten dan degene voor wie ik contact leg'', schrijft ze in haar boek. En de mensen zijn daarom 'volkomen verbijsterd'. ,,Geen gegis, maar concrete details.''

,,Er is iemand'', begint ze de reading die onderdeel is van al haar interviews. ,,Ik weet alleen nog niet wie. Heb je een overleden familielid wiens voornaam begint met een J? Met een M? Met een E dan? En een K?''

Op de voorlaatste bladzijde van 'Char' tipt ze weliswaar: ,,Ik zou het medium situaties laten schetsen zonder zelf informatie te geven''. Maar zonder feedback komt Char niet verder, dus vooruit maar: onder de gestorven familieleden zitten een J en een E.

Char gaat verder met het noemen van vervolgletters totdat de namen van verschillende opa's, oma's en tantes geraden zijn, of verklapt. De boodschap is niet verbijsterend: ,,Ze willen je laten weten dat ze om je geven''.

Vooraf had Char gebeden voor bescherming en 'een mantel van verblindend wit licht'. Want niet iedereen in het universum is van goeden zin. In haar boek eindigt het gebed trouwens niet met 'Amen', maar met 'copyright 1995 Char'. Had haar agent geadviseerd, zegt ze.

In het boek leren we verder dat ze een zakelijk team om zich heen heeft, twee juridisch adviseurs, een publiciteitsagent en een ghostwriter. Telefonisch consult kost 200 dollar per twintig minuten. Er is een wachtlijst.

Char: ,,Als ik écht rijk had willen worden, was ik wel in de 0900-lijnen gegaan''. Nu verovert ze met John de Mol Europa, te beginnen Nederland.

Dat kan alleen op voorwaarde dat ze bescheiden blijft. Want 'het ego zal de verbinding met de complete, universele wijsheid sneller laten dichtslibben dan je je kunt voorstellen', schrijft ze. ,,Het ego is een enorme valkuil, helemaal als je goed bent.'' Ze ziet dat bij veel van haar concurrenten, maar natuurlijk heeft zij daar zelf geen last van. ,,Ik bén gewoon erg goed, en de erbij komende beroemdheid is alleen maar lastig.''

Waar blijven de 'verbijsterende details'? Char baant zich een weg door het dodenrijk van de interviewer: ze heeft veel missers, maar af en toe een treffer. Twee keer noemt zij bij de juiste persoon de juiste kwaal -bij de een duizelingen, bij de ander een cocktail van allergie, gebits- en darmklachten.

Volgens Char kan iedereen leren wat zij kan; is het een kwestie van veel met je talent oefenen. Helemaal in deze tijd, waarin 'de mensheid een transformatie doormaakt van een materiële naar een geestelijke wereld'. Met je intuïtie, schrijft ze, kun je in contact komen met je hoger zelf, voorouders, beschermgeesten, het universum of God -noem het hoe je wilt, het is allemaal hetzelfde.

Als kind zag ze 's nachts eens een pop door de kamer lopen. Ze schrijft: ,,Ik kan alleen bedenken dat een geest de pop voortbewoog of dat ik mijn jonge geest gebruikte om de pop naar me toe te laten komen.''

Droom of fantasie is aannemelijker, maar Char wil er niet van horen. ,,Ik weet heel goed het verschil tussen een geest en fantasie.''

Twijfel noemt Char 'een demon', die de intuïtie blokkeert. Ze is er 'absoluut van overtuigd' dat je 'twijfel definitief van je af moet schudden'.

,,Ongelovigen, twijfelaars en agnosten kunnen zich niet afschermen tegen negativiteit uit het universum; van het bestaan ervan zijn ze immers niet overtuigd. Ik stuur de negativiteit die dit oplevert onverbiddelijk terug'', zegt ze terwijl ze de interviewer even priemend aankijkt.

Hoe verklaart ze dat er maar weinig religieuze leidslieden zijn die haar mediamieke capaciteiten hebben?

Char: ,,Die zijn te zeer overtuigd van hun eigen gelijk''.

Ze is eigenlijk joods, maar moet van geen enkele religie iets hebben, zegt ze. Haar eigen mediumschap noemt ze dan ook niet religieus.

Hoe kun je, helemaal als je joodse wortels hebt, schrijven dat iedereen van God de portie lijden krijgt die hij aankan? ,,Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt, ik kan dus niet oordelen over de al-dan-niet draaglijkheid van de gasdouches. Toch geloof ik dat goed en kwaad altijd in balans zijn. Wie alleen goeds meemaakt zou dat immers niet meer waarderen.''

Char zegt een dode vriend te horen, wiens naam ze verkrijgt met volhardend raden -'Hij komt heel vaag door, maar hij dringt aan'. ,,Was hij jong? Was het plotseling, was het zelfmoord?'' M. heeft het veel beter nu, zegt ze. ,,Hij zegt je dat hij het bewijs is voor een leven na de dood.''

,,Zie je wel'', roept ze triomfantelijk. ,,Hier zaten we op te wachten: een verbijsterende ervaring. Hiermee is de reading succesvol tot een eind gekomen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden