Mediteren & kamperen

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: De meditatiecamping in Elsloo (Friesland).

Het eerste wat opvalt
De reis naar Elsloo is een pelgrimage op zich. Eenmaal van de snelweg af, ben je meteen in een soort van niemandsland. Hoe dichter bij het dorp, des te groener het om je heen wordt. De huizen worden schaarser en als een paar kilometer voor de eindbestemming de TomTom het ook niet meer weet, ben je helemaal ver van huis.

Natuurlijk rijd ik de camping de eerste keer voorbij, zo goed ligt dit heiligdom verborgen. Als ik de laan naar het hoofdgebouw in ga, zie ik een paar kleine tentjes staan: ieder heeft hier zijn eigen tempeltje.

Praktische punten
De dag begint met anderhalf uur yoga onder leiding van Tess, de dochter des huizes. Ik heb een achterstand, de andere deelnemers zijn hier al twee dagen. Hun kleding weerspiegelt hun geestesgesteldheid: een makkelijk zittende broek met een maakt-niet-uit-trui erover heen. Ik doe zo goed als het gaat mee met de oefeningen. Dat valt niet mee. Als ik tegelijkertijd mijn bekken moet kantelen en mijn rechterarm moet uitstrekken, geef ik het op en besluit ik naar de liftmuziek te gaan luisteren die in de ruimte klinkt. Dat mag allemaal. Ik kom meteen tot rust.

Hierna neemt eigenaar Rob Eckhardt het over. We beginnen met een ligmeditatie. "Vraag jezelf eens af: wat ligt hier?", zegt hij. "Wat komt er op de voorgrond?" Nou beste lezers, dat zal ik u vertellen: een stijve hark met een slecht zittende spijkerbroek en lichte pijn in de onderrug. Maar Rob heeft een fijne stem en binnen een paar tellen ontspan ik. Ik dreig net in te dommelen als Rob met een tikje op de klankschaal laat weten dat we naar buiten mogen.

We gaan om de vijver zitten en doen een eeuwenoude meditatie uit India. "Stel je voor dat er een stuk boter op je voorhoofd ligt, ter grootte van een ganzenei, dat langzaam smelt. Laat het maar over je heen stromen. Langs je oren je wangen, je kaken..." En vervolgens gaat Rob het hele lichaam af. En die boter maar smelten. Een vrouw tegenover mij wil als we klaar zijn meteen gaan douchen. "Ik zit onder de boter", zegt ze.

Reden om niet te gaan?
Als u gesteld bent op luxe meditaties op cruiseschepen en in resorts met in elke hoek een palmboom, dan kunt u deze camping in het zuidoosten van Friesland beter voorbij rijden. Eenvoud regeert. Ook vleeseters hebben hier weinig te zoeken. De camping verstrekt alleen vegetarische maaltijden.

Reden om wel te gaan?
Religie serieus nemen is je willen overgeven. Aan een God of aan iemand als Rob Eckhardt of zijn dochter Tess. Tijdens de meditatie bij de vijver was ik de eerste paar minuten alleen bezig met de vraag hoe groot een ganzenei, en daarmee die klont boter nou eigenlijk was. Toen ik daar achter was gaf ik me over, verdween ik langzaam in het Friese landschap en ergerde ik mij niet langer aan mijn lichaam.

Voor vertrek test ik nog even het sanitair, essentieel voor een geslaagde kampeervakantie. De douches zijn schoon en op het toilet is meer dan voldoende toiletpapier aanwezig. Een dikke negen, zou ik zeggen.

Mediteren en Kamperen: Peperstraat 20, Elsloo (bij Wolvega). www.mediterenenkamperen.nl

Ervaring niet vereist
Rob Eckhardt woont samen met zijn vrouw Tineke op het Friese platteland. Op het terrein rond hun huis kan je aantal maanden van het jaar kamperen en tegelijkertijd meedoen aan verschillende mindfulness- en meditatieprogramma's. Ervaring met dit soort ontspanningtechnieken is niet noodzakelijk. Een weekend mediteren en kamperen kost zo'n 120 euro, als je aan alles wil meedoen Dit is inclusief het staangeld voor je tent. De meditatieblokken zijn ook los te boeken à 15 euro per stuk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden