Recensie

Meditatieve beleving bij Nederlands Kamerkoor

Reinbert de Leeuw Beeld Reinbert de Leeuw
Reinbert de LeeuwBeeld Reinbert de Leeuw

Hoe ze het doet? Een raadsel. De klankwereld van Sofia Goebaidoelina (1931) is een groot mysterie. En tóch is ze in staat je mee te sleuren in haar universum, waar je vooral geluiden tot je neemt, en je verbaast over de werking van al het geheimzinnigs.

Frederike Berntsen

Voorbeeld: 'Jetzt immer Schnee'. Belangrijke troef in deze compositie is de ruimtelijke opstelling van de musici. In de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ flankeerden een paar zangers uit het Nederlands Kamerkoor links en rechts het publiek, op het podium bevonden zich instrumentalisten en nog meer stemkunstenaars. Zo nu en dan nam iemand een andere positie in.

Het koor kleurde de dichtregels van Gennadi Aigi buitengewoon expressief in. Asko|Schönberg stond onder leiding van Reinbert de Leeuw- hij leidde ook de eerste uitvoering in 1993. Aan beeldend vermogen bij deze musici allerminst gebrek: vuurwerk bij het slagwerk, de vioolsolo verhalend.

Vóór Goebaidoelina's witte wereld zorgde Liszt voor een meditatieve beleving in de Amsterdamse zaal. In de lezing van De Leeuw en het Nederlands Kamerkoor dwong 'Via Crucis' bezinning af. Je kon een speld horen vallen, de aanwezigheid van publiek werd slechts verraden door een enkele zucht.

Midden op het podium stond de vleugel. De Leeuw zat met de rug naar de luisteraars, hij speelde en gaf bescheiden richting aan. Het was niet eens het 'Stabat mater dolorosa', eerlijk en breekbaar verklankt, dat ons onbeweeglijk op onze stoelen deed zitten, maar veeleer de weloverwogen bijna-stilstand gedurende de veertien kruiswegstaties.

KLASSIEK
Asko|Schönberg & Nederlands Kamerkoor
Liszt, Goebaidoelina
★★★★☆

De concerten met Liszt en Goebaidoelina zijn t/m 26 maart te beluisteren in diverse Nederlandse zalen. Info: nederlandskamerkoor.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden