Medische staf redt LangeLand Ziekenhuis

null Beeld anp
Beeld anp

Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer is gered. Zorgorganisatie Vierstroom en de medische staf van het LangeLand hebben gezamenlijk het ziekenhuis overgenomen. De artsen en verpleegkundigen hebben 1,5 miljoen euro geïnvesteerd en krijgen daarmee 20 procent van de aandelen. Dat de staf mede-investeerder is, is volgens het ziekenhuis een unicum in Nederland. Vierstroom steekt 6 miljoen in het ziekenhuis, dat grote financiële problemen had.

Met de nieuwe eigenaren blijft een basisziekenhuis in Zoetermeer behouden. De naam gaat wel veranderen, maar hoe het ziekenhuis gaat heten is nog niet duidelijk. Vierstroom-bestuurder Jeroen van den Oever verwacht dat in september de nieuwe naam bekend wordt. Rond die tijd moet het ziekenhuis ook een nieuw bestuur krijgen. Momenteel wordt LangeLand gerund door een interim-bestuur. Voor het personeel verwacht hij geen grote veranderingen. 'Er gaat wel wat geschoven worden her en der, maar op de lange termijn zal de werkgelegenheid stijgen.''

De gemeente en lokale huisartsen steunen het overnameplan. De overname van de aandelen moet per 1 september dit jaar effectief worden, mits de mededingingsautoriteit toestemming geeft.

Het LangeLand Ziekenhuis verkeert in financiële nood. In 2011 werd zo'n 5,2 miljoen euro verlies geleden, de verwachting is dat ook over 2012 verlies is geleden. Diverse eerdere overnamepogingen ketsten af. In december vorig jaar dreigde het personeel slechts de helft van het salaris uitgekeerd te krijgen. Die maatregel kon uiteindelijk worden afgewend.

Het LangeLand gaat na de overname deel uitmaken van de groep bedrijven van Vierstroom. Vebego, een familiebedrijf dat actief is in facilitaire diensten, personeelsdiensten en gezondheidszorg, verstrekt een lening van 3 miljoen euro en het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda investeert in de apparatuur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden