Medische noodhulp Kustwacht schiet tekort

Beeld ANP

De medische hulpverlening van de Kustwacht op de Noordzee schiet tekort. Dat leidt ertoe dat mensen niet altijd effectieve, veilige en tijdige zorg krijgen. De Kustwacht heeft van de overheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op haar taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een vandaag gepubliceerd rapport. Aanleiding voor het onderzoek is een duikongeval op de Noordzee op 11 juli 2015, waarbij een duikster onwel werd en uiteindelijk overleed.

De Raad heeft gekeken hoe de spoedeisende medische hulp op zee is georganiseerd, omdat de OVV tijdens eerdere onderzoeken ook is geconfronteerd met problemen bij hulpverleningsacties op zee.

De Kustwacht wordt bestuurd door vijf ministeries, onder coördinatie van het ministerie van infrastructuur en milieu. "In opdracht van deze ministeries voert de Kustwacht vijftien zeer diverse taken uit, waarvan medische hulpverlening er één is. De aansturing daarvan gebeurt echter niet op basis van de uitgangspunten die de overheid hanteert voor zorg op land, namelijk dat zorg effectief, veilig en tijdig moet zijn'', concludeert de OVV.

Coördineren hulpverlening
Bij incidenten op de Noordzee is het de taak van de Kustwacht om de hulpverlening te coördineren en de acties van de afzonderlijke hulpdiensten, zoals reddingsboten, reddingshelikopters en de Radio Medische Dienst op elkaar af te stemmen.

De OVV: "Bij spoedeisende medische hulpverlening is deze rol in de praktijk vergelijkbaar met een meldkamer ambulancezorg, maar de Kustwacht is daar niet goed voor toegerust. Zo zijn de centralisten van het Kustwachtcentrum niet opgeleid om medische noodsituaties te beoordelen.''

Investeringen
De Raad constateert dat de Kustwacht geen mogelijkheid heeft gehad om haar coördinerende taak goed uit te kunnen voeren. "Investeringen in mensen, middelen en de benodigde technische infrastructuur blijven uit. "Ook wordt de Kustwacht niet gestimuleerd om zich met partners zoals de reddingsbrigade, de meldkamers ambulancezorg en ziekenhuizen goed voor te bereiden op deze taak.''

De OVV raadt minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu aan om samen met minister Schippers van volksgezondheid te zorgen dat de organisatie van de medische hulpverlening op zee aan dezelfde standaard gaat voldoen als de medische hulpverlening op land.

De Kustwacht zelf erkent dat verbetering van de medische noodhulp op de Noordzee "noodzakelijk'' is. "Het rapport verwoordt duidelijk dat verbeterslagen noodzakelijk zijn. Voor het verschijnen van het OVV-rapport zijn op basis van eigen Kustwacht-waarnemingen al enige tijd initiatieven binnen het Kustwachtcentrum ontplooid om te komen tot structurele verbeteringen'', schrijft de dienst in een verklaring. "De Kustwacht ziet de noodzaak voor nog meer vervolgacties en hoopt daarvoor de benodigde materiële en personele middelen te krijgen.''

'Serieuze conclusies'
Minister Schultz gaat de conclusies uit het rapport bestuderen. "De OVV heeft enkele serieuze conclusies getrokken, waar ik uiteraard goed naar ga kijken", laat Schultz via een woordvoerder weten. Samen met Volksgezondheid gaat ze onderzoeken wat de medische hulpverlening op zee kan leren van die op land.

Ook gaat ze kijken of er op het gebied van onder meer de informatievoorziening en ICT bij de Kustwacht wat moeten worden verbeterd. Schultz komt binnen enkele maanden met een reactie.

De Kustwacht heeft zo'n twintig schepen tot haar beschikking en kan twee vliegtuigen en helikopters inzetten. Deze worden door de samenwerkende ministeries en diensten ter beschikking gesteld. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is één van de belangrijkste diensten waarmee wordt samengewerkt met een vloot van 75 reddingboten, verspreid over 46 stations.

Minister Melanie Schutz van infrastructuur en milieu.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden