Medische missers

Prima om het maken van medische fouten aan de orde te stellen (‘De dokter en zijn fout’, Trouw zaterdag). Maar medische fouten komen niet alleen door de artsen, die vinden in de hele zorgketen plaats. En het voorkómen daarvan kan dus ook op meerdere plaatsen gebeuren. Goede samenwerking is daarom een must.

Wat patiënten zelf kunnen doen, is veel vaker klachten indienen tegen medische professionals die een patiënt niet correct bejegenen, en met anderen praten over hun ervaringen of hun vermoeden dat er iets niet goed gaat. Zorginstellingen kunnen ook veel meer doen dan alleen een klachtenfunctionaris aanstellen. Actief vragen naar ervaringen van patiënten bijvoorbeeld. De drempel om je ervaringen als patiënt te melden moet veel lager worden. Nu durven veel mensen het niet of komen niet op het idee. Ze zijn toch bang dat het voor hun behandeling nadelig kan zijn.

Ten slotte: Zijn artsen tegenwoordig niet steeds vaker vrouw? De kop ’artsen en hun fouten’ was toch op zijn minst correcter geweest naar de vrouwen in dit beroep. Tenzij er gegevens zijn dat het alleen de mannelijke artsen zijn die de fouten maken.

mw. dr. A.P. (Noks) Nauta Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden