Medische gegevens gedetineerden op straat

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Patiëntenkaarten van de voormalige Districtpsychiatrische dienst (DPD) zijn in januari in Den Haag plompverloren op straat gezet.

De kaarten bevatten medische en strafrechtelijke gegevens van (voormalig) gedetineerden. Een voorbijganger vond de niet afgesloten kaartenbak die bij het grofvuil was gezet.

De vinder informeerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dat maakte het CBP dinsdag bekend.

Het DPD bestaat niet meer. De dienst is opgegaan in Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) dat valt onder Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie. Het CBP heeft verantwoordelijk minister Ernst Hirsch Ballin op de vingers getikt over de vondst van de patiëntenkaarten.

De kaarten stonden volgens het CBP jarenlang onbeveiligd in een kelder van een pand in Den Haag. Wat er zich in die kelder bevond, wist het NIFP niet omdat een inventarislijst ontbrak. Uit onderzoek van het CBP blijkt dat de kaartenbakken op de dag van de vondst op straat zijn gezet zonder dat iemand zich bekommerde om de inhoud.

„De minister van Justitie heeft met betrekking tot de persoonsgegevens op de op straat gevonden patiëntenkaarten onvoldoende passende maatregelen genomen om deze persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of onrechtmatige verwerking. Dat is in strijd met artikel 13 van de Wet bescherming persoonsgegevens”, concludeert het CBP. Dat artikel komt er op neer dat degene die verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens zorg moet dragen voor de bescherming van die informatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden