'Medische apparatuur moet goedkoper'

Achmea opent aanval op leveranciers

Implantaten, verbandmiddelen, chirurgisch materiaal, operatie-appartuur: ziekenhuizen betalen hiervoor het volle pond. Zorgverzekeraar Achmea wil daar een einde aan maken.

Zeven jaar geleden zetten de verzekeraars met de succes de aanval in op de hoge medicijnprijzen. Dat bespaart nu jaarlijks honderden miljoenen euro. Achmea hoopt hetzelfde te bereiken door zich te mengen in de miljardenmarkt voor medische apparatuur, chirurgisch instrumentarium, prothesen en implantaten als pacemakers en hartkleppen.

Achmea wil met de ziekenhuizen delen van de markt gaan aanbesteden. Dat is bijvoorbeeld mogelijk voor gangbare medische implantaten als heup- en kniegewrichten. De leverancier die de aanbesteding wint, wordt preferent leverancier. "Wij garanderen hem dan een jaar of vijf tot tien afzet. Maar daar moet wel een fors lagere prijs tegenover staan", zegt Wout Adema, directeur medisch specialistische zorginkoop van 's lands grootste zorgverzekeraar.

Hij heeft ook zijn buik vol van de manier waarop fabrikanten hun markt regionaal afschermen, onder andere door medische apparatuur zo aan te passen dat ze zich na één keer gebruiken vanzelf uitschakelen. In arme landen, waar de ziekenhuizen minder geld hebben voor nieuwkoop, kunnen die apparaten moeiteloos honderden keren mee. Adema wil daarom de parallelimport van medische apparatuur en verbruiksproducten stimuleren. In Nederland betalen ziekenhuizen vaak veel meer voor een CT-scanner dan bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. "Dus waarom halen we dat apparaat niet uit Zuid-Afrika?" Ook ziet hij mogelijkheden voor medische producten van Indiase makelij. Nu al vinden veel Indiase medicijnen en grondstoffen voor medicijnen wereldwijd hun weg naar westerse patiënten. Als het aan Adema ligt, volgen stents, hechtgaren, implantaten en medische apparatuur. "De kwaliteit ervan is vaak vergelijkbaar met de onze."

Volgens een studie die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het ministerie van VWS vorig jaar lieten uitvoeren, is de markt voor medische hulpmiddelen verre van transparant. Het vermoeden bestaat dat Nederlandse ziekenhuizen veel te veel betalen. Zo zouden voor sommige prothesen en implantaten in Nederland de prijzen 30 tot 40 procent hoger liggen dan in Duitsland. Ook onderzoeksbureau Gupta Strategist concludeerde onlangs nog dat Nederlandse ziekenhuizen nauwelijks inkoopmacht hebben.

GEZONDHEID & ZORG 6|7

Indiase stent is ook prima

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden