‘Medisch specialisten zijn verknoopt met de industrie’

null Beeld Archief ANP
Beeld Archief ANP

Artsen bij universitaire medische centra zijn nauw verknoopt met fabrikanten van medische hulpmiddelen, schrijft journalistiek onderzoekplatform Follow the Money (FTM) op basis van vijftig adviescontracten die het heeft opgevraagd.

Redactie

Volgens FTM hebben tientallen Nederlandse topartsen contracten met internationale fabrikanten van medische hulpmiddelen. Een cardioloog van het AMC in Amsterdam zou een contract tot 50.000 euro per jaar hebben met een leverancier van producten om hartstoornissen tegen te gaan. In het contract staat een clausule dat op schending van de afspraken tussen arts en fabrikant 250.000 euro boete kan worden opgelegd, aldus FTM. De cardioloog is volgens het contract verplicht te verschijnen op wetenschappelijke bijeenkomsten die door de fabrikant worden gesponsord.

Het platform vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur vijftig adviescontracten op bij het AMC, het UMC Utrecht, het Erasmus MC en het Leids universitair medisch centrum. Geen van die contracten zijn volgens FTM terug te vinden in het Transparantieregister Zorg. In dat register moeten artsen hun financiële relaties met fabrikanten opgeven. Maar volgens voorzitter Hans Simons van de stichting Gedragscode Medische Hulpmiddelen hoeven artsen hun contracten met de industrie niet te melden.

Lees ook:

‘Misschien ben ik zelf wel onderdeel van een systeem geworden’

Bas Veersema is gynaecoloog en ook adviseur van fabrikanten. “Misschien ben ik zelf wel onderdeel van een systeem geworden, waarbij ik zelf niet in de gaten had hoe ze jou sturen.”

Wat we door de Implant Files te weten zijn gekomen

Het wereldwijde journalistieke onderzoek naar implantaten schept het beeld van een sector die levens verlengt, maar waar ook veel misgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden