Medisch specialisten roepen steeds luider om acties

amsterdam – - De medisch specialisten zinnen op acties. Een uitgewerkt plan om hun omzet aan te pakken, geeft voeding aan nieuwe onrust.

Nog deze week wil de beroepsorganisatie, Orde van Medisch Specialisten, het land in om met de achterban te overleggen. Hoe de acties eruit gaan zien, is onduidelijk. „Acties zijn niet eenvoudig”, zegt een woordvoerster van de Orde. Zo zijn er juridische belemmeringen, bijvoorbeeld voor het draaien van zondagsdiensten, omdat de patiëntenzorg er niet onder mag lijden.

Ondanks dat is de roep om actie stevig, zo bleek vorige week toen 140 regionale vertegenwoordigers van de Orde bijeenkwamen in Utrecht. Volgende week moet duidelijk worden of een smaadproces, dat wordt voorbereid door een groep activistische specialisten, tegen demissionair minister Klink kans van slagen heeft.

De witte jassen zijn om diverse redenen boos op Klink. Die kampt met begrotingstekorten. Hij vindt dat de specialisten dit jaar 512 miljoen euro te veel hebben omgezet en wil dat ze dat terugbetalen.

De specialisten bestrijden niet alleen de hoogte van dit bedrag, ook vrezen ze ’excessieve bezuinigingen’, die volgens de Orde kunnen oplopen tot wel vijftig procent per specialisme.

Een voorstel daartoe, van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van Klink, lekte vorige week uit en verhitte de gemoederen verder. Het overleg met de NZa is nog in volle gang, maar linksom of rechtsom, het geld moet op tafel komen, eist Klink. Hij kondigde in de Tweede Kamer bovendien aan dat daar volgend jaar nog eens 200 miljoen extra bezuinigd moet worden.

De specialisten keren zich verder tegen het plan van Klink om ziekenhuisbesturen te laten beslissen over hun budgetten en dus over hun inkomens. Dat schaadt de belangen van patiënten, vinden zij en beperkt de professionele vrijheid, ook van de specialisten die niet in loondienst werken, de vrije beroepsbeoefenaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden