Medisch specialist dankt hoog inkomen aan schaarste

Medisch specialisten verdienen in Nederland 5,5 keer zoveel als het gemiddelde inkomen in Nederland. In de 33 andere Oeso-landen blijft die factor onder de vier. Dat schrijven drie hoogleraren en een promovenda economie in een artikel voor de economen-website Mejudice. Op dit moment onderzoekt een commissie de specialisteninkomens, op voorstel van de politieke partijen die dit jaar het Lente-akkoord sloten.

De economen, onder andere verbonden aan de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Oslo, denken dat specialisten dat hoge inkomen vooral te danken hebben aan hun schaarste. Die is met name het gevolg van de numerus fixus (loting), waarmee de overheid het aantal relatief dure opleidingsplaatsen beperkt.

De onderzoekers erkennen dat medisch specialisten relatief lang studeren, maar tekenen daarbij aan dat het later verdiende extra inkomen veel hoger is dan de misgelopen inkomsten tijdens die studie. De economen pleiten dan ook voor een forse verhoging van het collegegeld voor studenten geneeskunde. Een andere optie is studenten zelf te laten betalen voor hun specialisatie. Dit 'afromen' is volgens de economen beter dat het afschaffen van de loting tot de studie geneeskunde. Dat zou te kostbaar worden, want medische studies zijn relatief duur. Als er meer artsen zijn, leidt dit bovendien tot meer medische ingrepen, voorspellen zij. Daar wordt de zorg alleen maar duurder van.

Een ambtelijke werkgroep stelde eerder dit jaar voor artsen in opleiding een eigen bijdrage van 13.400 euro te laten betalen per opleidingsjaar. Verontwaardigde aankomend artsen verzamelden handtekeningen en organiseerden een protestactie. Ook de Orde voor Medisch Specialisten verklaarde zich tegen het plan om de de studieschuld met gemiddeld 80.000 euro te verhogen. Minister Schippers (volksgezondheid) suste de artsen met de belofte dat zíj de maatregel niet zou invoeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden