'Medisch dossier kostte Riccò de kop'

Het doek is gevallen voor wielrenner Riccardo Riccò. De Italiaan kreeg dit weekeinde voor de tweede maal in zijn nog korte carrière zijn ontslag aangezegd vanwege dopinggebruik. De Nederlandse wielerformatie Vacansoleil verbrak zaterdag - niet geheel onverwachts - de arbeidsovereenkomst met zijn Italiaanse kopman en klassementsrenner. ¿Riccò¿, luidde de toelichting van ploegbaas Daan Luijkx, ¿heeft in strijd gehandeld met onze interne regels¿.

Wat precies de reden is om Riccò (27) uit het team te zetten, wilde Luijkx niet zeggen. De manager van de Nederlandse ploeg beriep zich op het ¿medisch geheim¿. Het 'dossier Riccò' en het verweer van de renner vertoonde echter dermate veel hiaten dat de ploeg het niet wijselijk vond om met hem verder te gaan, aldus Luijkx. Het blijft dus gissen naar de precieze motivatie.

Dat iets anders dan dopinggebruik aan het ontslag ten grondslag ligt, lijkt onwaarschijnlijk. Vacansoleil stuurde vorige week zijn eigen arts naar Italië nadat Riccò in allerijl werd opgenomen in een lokaal ziekenhuis met ernstige nier- en hartkwalen als gevolg van het zichzelf toedienen van verrijkt en tegelijkertijd bedorven (eigen) bloed. Dat zou hij hebben opgebiecht aan een ziekenhuisdokter. Voor zowel de Italiaanse justitie als Coni, het Italiaanse Olympisch comité, zijn de verdenkingen dermate serieus om een eigen (strafrechterlijk) onderzoek in te stellen.

De inhoud van de ontslagbrief zal Riccò bekend voorkomen. Het Italiaanse enfant terrible werd in 2008 door zijn toenmalige ploeg Saunier Duval ontslagen nadat hij toegaf in de Tour van dat jaar zijn heil te hebben opgepompt met cera, een nieuwe generatie epo. Hij zat nadien een schorsing uit van anderhalf jaar omdat hij de Franse justitie behulpzaam was bij hun onderzoek dat zich veel verder uitstrekte dan de Italiaan. Na zijn straf vond hij vorig jaar emplooi bij een tweederangs Italiaanse ploeg. Riccò dwong uiteindelijke met opvallende uitslagen een plek af bij de Nederlandse formatie.

Luijkx vond dat hem niets viel te verwijten. Een renner verdient een tweede kans, verweerde hij zich. ¿Wij hebben hem gezegd dat wij hem strak in de gaten zouden houden.¿ De ploeg was in de veronderstelling dat Riccò niet in zijn oude gedrag zou terugvallen. IJdele hoop, naar nu blijkt.

Al sinds zijn jeugd hangt aan het klimtalent de geur van malversatie. Riccò werd bij de beloften tot drie keer toe uit koers gehaald met een te hoog hematocrietgehalte. Hij dwong weliswaar een attest af voor die ongewoon hoge waarden, een lichaamseigen afwijking heette het, maar daarmee was de lucht rondom de Italiaan niet geklaard. Hij heeft een relatie met Vania Rossi, een veldrijdster bij wie begin 2010 na een controle in het lichaam cera werd aangetroffen. Haar b-staal bleek uiteindelijk negatief waarna Rossi werd vrijgesproken. Haar broer werd vorig jaar opgepakt door de Italiaanse antidopingbrigade NAS. Enrico Rossi wordt verdacht van het handelen in de derde generatie epo, cera.

Het lijkt uitgesloten dat de renner die bij zijn collega's verre van geliefd was, ooit nog terugkomt op het hoogste niveau. Daarnaast riskeert Riccardo Riccò een gevangenisstraf en een torenhoge boete als hij eindelijk schuldig wordt bevonden.

Voor Vacansoleil kan de affaire gevolgen hebben voor de World Tourlicentie. Volgens de UCI is zijn licentiecommissie gerechtigd op elk moment de vergunning tegen het licht te houden. Zo ver is het echter nog niet, liet een woordvoerder van de UCI doorschemeren. Het felbegeerde papiertje is het startbewijs voor de grote ronden als de Tour de France en de klassiekers.

Luijkx zegt niet te vrezen dat zijn team de belangrijkste koersen misloopt. Toch besloot hij vrijdag die andere verdachte in zijn ploeg, Ezequiel Mosquera, voorlopig op non actief te zetten. Bij de Spanjaard werd in de Vuelta een maskeringsmiddel aangetroffen wat zou wijzen op dopinggebruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden