'Medicus mag niet zwijgen over genezingswonder'

De Limburgse arts Edward Dompeling krijgt terecht vragen over zijn rol bij gebedsgenezing. Dat vindt de artsenfederatie KNMG. De medicus beweerde volgens een christelijke organisatie dat Birmese kinderen na gebed van blindheid zijn genezen.

Dompeling werkt als kinderarts en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij raakte eerder deze maand in opspraak toen bleek dat hij had deelgenomen aan een reis van de christelijke organisatie TRIN.

Met andere Nederlanders bezocht hij vorig jaar een blindeninstituut in Burma. Na gebed kon een groepje kinderen weer zien, meldde TRIN op haar website. Dompeling zou de genezing bevestigd hebben. Nederlandse journalisten ontdekten onlangs dat de wonderen niet had plaatsgevonden. De kinderen zijn nog steeds blind, meldden ze in Trouw.

Interview

De kinderarts vertelde vorige week aan het universitaire tijdschrift Observant dat hij over de kwestie wilde praten. Kort daarna meldde de universiteit dat het interview niet door kon gaan.

De rector magnificus van de Maastrichtse universiteit en de voorzitter van het universitair medisch centrum namen het voor Dompeling op. Ze typeerden de evangelisatiecampagne als 'een humanitaire reis' die door christelijke waarden was ingegeven. De kinderarts had er als 'privépersoon' aan deelgenomen.

Terecht bevraagd
Volgens Lode Wigersma van de artsenfederatie KNMG verspreidt de universiteit onjuistheden. 'Het gaat erom dat je, zodra je als arts herkenbaar bent of herkend wordt, wat hier het geval is, terecht wordt bevraagd over je activiteiten.'

Dat geldt zeker 'als die sterk de indruk wekken dat het om gebedsgenezing gaat'. Een arts dient zich volgens KNMG altijd te houden aan professionele mores, regels en richtlijnen. 'Ongeacht of je wel of niet feitelijk als arts optreedt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden