Medicijnresten bedreigen ook drinkwaterbronnen

Resten van geneesmiddelen die via riolen in het milieu komen, worden ook al aangetroffen in diepere grondwaterlagen. Grondwater is een belangrijke bron voor drinkwater. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, waarschuwde gisteren in Den Haag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer voor de risico's. Als deze ontwikkeling doorzet, moeten extra zuiveringsstappen worden ingebouwd, aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens.

Het is al bekend dat medicijnresten het oppervlaktewater vervuilen. Volgens Vitens zijn de eerste sporen gevonden in grondwater. Het bedrijf is bang dat door de vergrijzing en door het toenemend gebruik van medicijnen de verontreiniging toeneemt. "Door de trage stroming van grondwater en de bufferende werking van de bodem kan het effect hiervan zich over decennia uitstrekken", zegt Vitens. Twee derde van het Nederlandse kraanwater komt uit bronwaterbronnen. Voorlopig zijn de volksgezondheidsrisico's verwaarloosbaar, aldus veiligheidsexpert Mark Montforts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Tijdens de hoorzitting zei bestuurslid Hennie Roorda van de Unie van Waterschappen dat extra filters voor waterzuivering een investering vergen van 800 miljoen . "Gezien de winsten die de farmaceutische industrie maakt, kan die sector misschien meebetalen."

Het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN stelt dat de medicijnresten nu nog uit het oppervlaktewater kunnen worden gehaald. "Medicijnresten in drinkwater tasten het vertrouwen aan in de kwaliteit van de Nederlandse drinkwatervoorziening", aldus directeur Martien den Blanken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden