Medicijngebruiker laat auto niet staan

(Novum) - Mensen die medicijnen gebruiken die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden laten de auto hierom niet vaker staan. Dat blijkt maandag uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel naar kennis, houding en gedrag van geneesmiddelgebruikers in het verkeer. Bijna een op de zes Nederlanders gebruikt geneesmiddelen die een versuffende werking op de rijvaardigheid kunnen hebben.

Door 'rijgevaarlijke' en versuffende geneesmiddelen als slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, bepaalde antidepressiva en sommige middelen tegen allergieën vermindert het reactievermogen. Veel geneesmiddelengebruikers zijn volgens Nivel niet zo streng voor zichzelf. Ze zeggen in het verkeer geen last van de medicijnen te hebben of eraan gewend te zijn. Opvallend is volgens Nivel dat veel medicijngebruikers niet weten dat de kans op een verkeersongeval in de eerste weken van gebruik groter is. Ook is vrij onbekend dat de risico's kunnen toenemen in combinatie met pijnstillers als diclofenac en ibuprofen.

De gele sticker op medicijnen die waarschuwt voor verminderde rijvaardigheid is te algemeen, stelt Nivel. Dat zou blijken uit gesprekken met artsen en apothekers. Een 'stoplichtsysteem' met een groene, gele en rode sticker of een website met informatie en een online reactietest zou beter werken.

De ministeries van Verkeer en Volksgezondheid beginnen in september een bewustwordingscampagne om het rijden onder invloed van geneesmiddelen terug te dringen. Het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV de campagne mede voor.

Automobilisten die onder invloed van versuffende geneesmiddelen achter het stuur zitten, kunnen net zo gevaarlijk zijn als chauffeurs onder invloed van alcohol. Volgens een schatting van de Rijksuniversiteit Groningen vielen er in 2006 ruim zeventig doden en moesten 1600 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door het gebruik van geneesmiddelen in het verkeer. Gebruikers van geneesmiddelen mogen zelf bepalen of ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen omdat wettelijke normen moeilijk zijn vast te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden