Medicijnenkorting tot 300 miljoen

Vrijwel alle ziekenhuizen profiteren van enorme kortingen die medicijnfabrikanten geven op dure middelen.

Volgens een ziekenhuisapotheker zijn de totale kortingen 300 à 400 miljoen euro. Minister Hoogervorst (volksgezondheid) heeft het instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV gevraagd na te gaan welke gevolgen de kortingen hebben voor het voorschrijfbeleid van huisartsen. Volgens DGV-directeur R. Coolen van Brakel is gebleken dat er 'veel belangen spelen en dat er argwaan is over de uitkomsten van het onderzoek'. DGV werkt samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

Patiënten die in het ziekenhuis zijn 'overgezet' op dure middelen blijven die meestal ook na hun ontslag slikken. Huisartsen houden zich vrijwel altijd aan de medicatie die de specialist voorschreef. Daarom is het gratis aanbieden van deze middelen lucratief voor de industrie. De kortingen worden ruimschoots terugverdiend.

Directeur M. Dobber van fabrikant AstraZeneca is verbaasd over de ophef die gisteren ontstond nadat Trouw publiceerde over de kortingen. ,,Alle fabrikanten die innovatieve medicijnen brengen, doen mee. We willen de drempel voor ziekenhuizen om onze middelen voor te schrijven, zo laag mogelijk houden. Elk ziekenhuis krijgt dit soort aanbiedingen, het hangt van de onderhandelingen met de ziekenhuisapotheker af hoe hoog de kortingen zijn. Het is marktwerking.“

AstraZeneca biedt ziekenhuizen sterrencontracten - hoe meer sterren, hoe hoger de korting. Voor twee middelen, die op grote schaal in Nederland worden geslikt (maagzuurremmer Nexium en cholesterolverlager Crestor) biedt het bedrijf kortingen aan tot 99 procent.

Volgens Marije Hulsbosch van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moet de kwaliteit leidend zijn bij de beslissing welke medicijnen worden ingekocht. ,,Wij gaan ervan uit dat onze leden zo werken. Het is voorstelbaar dat ziekenhuizen uit budgettaire overwegingen dure geneesmiddelen kiezen als ze die bijna gratis kunnen krijgen.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden