Medicijnen schrappen? Slecht plan, vindt Kamer

Politieke partijen vinden dat minister advies moet negeren

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Met zijn conceptadvies over het stoppen van de vergoeding van dure medicijnen voor bepaalde zeldzame ziektes, heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) zich een storm van kritiek op de hals gehaald. PVV, SP en GroenLinks vinden dat minister Schippers het advies, zodra het definitief is, naast zich neer moet leggen. De VVD neigt naar hetzelfde standpunt.

Volgens het via de NOS uitgelekte concept moeten de medicijnen voor mensen die lijden aan de ziektes van Pompe of Fabry niet langer worden vergoed omdat ze, hoewel werkzaam, te duur zijn. "Zieke mensen hebben recht op medicijnen, ook als die duur zijn! Pak de bureaucratie in de zorg maar aan!", twitterde PVV-leider Geert Wilders gisteren. Hij verwijt het CVZ onethisch gedrag.

De SP vindt dat de prijs van het medicijn er niet toe doet. "Mensen met een zeldzame ziekte en dure geneesmiddelen moeten een beroep kunnen doen op de solidariteit in de basisverzekering. Je kiest niet voor een zeldzame ziekte", zei SP-Kamerlid Renske Leijten tegen BNR Nieuwsradio. Ook zij wil de bureaucratie, en daarnaast de vergoedingen voor medisch specialisten, aanpakken.

Eeke van der Veen (PvdA) vindt het 'niet zo gek' dat het CVZ heeft gekeken naar de verhouding tussen de kosten van een medicijn en de werking. Hij stelt dat sommige medicijnen de kans vergroten om twee jaar langer te leven, maar dan omgerekend wel 15 miljoen euro per jaar kosten. Van der Veen wil weten waarom sommige medicijnen zo 'belachelijk duur' zijn. "De farmaceutisch industrie kan niet zomaar z'n gang gaan."

GroenLinks vraagt zich af waarom een medicijn zeven ton per persoon per jaar moet kosten. "Dat komt deels door onderzoekskosten, maar ook doordat het tot nu toe het enige medicijn is en er geen goedkopere alternatieven zijn. Een farmaceutisch bedrijf kan dan elke prijs vragen."

VVD-Kamerlid Anne Mulder wijst erop dat Nederland een solidair zorgstelsel heeft dat juist is bedoeld voor mensen die ziek zijn en die de behandeling niet zelf kunnen betalen. "Met die bril ga ik hier naar kijken. Daarom zegt de VVD ook dat de rollator uit het pakket moet, omdat mensen die gemakkelijk zelf kunnen betalen. Zo blijft er geld over voor behandelingen die mensen niet zelf kunnen betalen."

Genzyne, het bedrijf dat de medicijnen tegen pompe en fabry produceert - naast Shire, producent van een middel tegen fabry - vindt het onverantwoord om patiënten met deze ernstige ziekten een effectieve therapie te onthouden, terwijl die geneesmiddelen wel gewoon beschikbaar zijn.

Het bedrijf was op de hoogte van het conceptadvies en betreurt het dat het is uitgelekt. Genzyme gaat ervan uit dat het advies wordt bijgesteld.

Ook ziekte van Fabry treft vooral kinderen
De ziekte van Fabry is een ernstige erfelijke aandoening. De eerste symptomen zijn pijnaanvallen in handen en voeten. Andere klachten zijn niet meer kunnen transpireren, diarree en buikkrampen. Vanaf de pubertijd kunnen er rode plekjes op de huid komen. In een later stadium ontwikkelen zich hartklepafwijkingen, dementie of nierproblemen.

De ziekte van Pompe is een erfelijke spierziekte die in twee varianten bestaat. De eerste variant doet zich voor bij baby's. Zij overlijden vaak al voor hun eerste verjaardag. De tweede variant ontwikkelt zich op latere leeftijd, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd. Deze patiënten lijden aan spierzwakte en hebben ademhalingsproblemen waaraan zij kunnen overlijden. Voor beide varianten bestaat sinds 2001 een medicijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden