Medicijnen in Rijnwater zeggen iets over omwonenden

"Bejaarden en jongeren gebruiken heel andere medicijnen. Dat verschil is zo groot dat we verwachten dat de stoffen in het rivierwater ons kunnen vertellen welke mensen in een gebied wonen", denkt onderzoeker Rolf Hut van de TU Delft.

Samen met collega's gaat Hut de komende weken het water van de Rijn testen op medicijnen. Ze hopen op deze manier een goed beeld te krijgen van de invloed van omwonenden op de waterkwaliteit van een rivier.

Het onderzoek is het eerste in zijn soort. "Waterbedrijven houden wel in de gaten wat er in het water zit, maar de koppeling met omwonenden is uniek", vertelt de onderzoeker. "Om het nog interessanter te maken, is het nodig om ook resultaten van andere rivieren te hebben", vervolgt hij.

Hut hoopt dat zijn onderzoek andere universiteiten aanzet om eenzelfde soort proef te doen. "Misschien kan een universiteit aan de Donau die rivier voor zijn rekening nemen." De ingenieur hoopt een voorspellend model te ontwikkelen. "Het wordt dan mogelijk om door middel van demografische kenmerken de samenstelling van het rivierwater te voorspellen", legt hij uit. Juist deze voorspellende functie kan volgens hem interessant zijn voor overheden.

Lange tijd was de waterkwaliteit van de Rijn slecht. Afvalwater werd tot in de jaren zeventig op grote schaal ongezuiverd in de rivier geloosd. Midden jaren tachtig veranderde dat drastisch. Toch verwachten de Delftse onderzoekers genoeg medicijnresten in het rivierwater te vinden. "Zelfs de beste waterzuiveringsinstallaties hebben moeite met het filteren van medicijnresten. Er zijn altijd sporen terug te vinden", legt Hut uit.

Het team begint zondag in Liechtenstein. Elke 35 kilometer stroomafwaarts nemen de onderzoekers een watermonster. Hut denkt zo'n vijftig flesjes te vullen voor hij weer thuis is. De monsters gaan naar het Waterlaboratorium in Haarlem voor analyse. Doordat er 35 kilometer tussen de meetpunten zit, varieert de concentratie van de verschillende stoffen in elk monster. Zo is vast te stellen waar wat in de rivier kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden