medicijnen / Farmaceut daagt India over octrooiverlening

Dankzij een liberale octrooiwetgeving worden in India veel goedkope kopieën van medicijnen gemaakt. Daardoor kunnen veel zieken in met name ontwikkelingslanden toch een behandeling te krijgen. Het Zwitserse farmaceutische concern Novartis wil af van die medicijnkopieën en spant een proces aan tegen India.

door Nanda Millenaar

Novartis en de Indiase staat zijn verwikkeld in een dispuut over geneesmiddelen. Het bedrijf schakelt vandaag de rechter in om de Indiase regering te dwingen de octrooiwetgeving te veranderen.

De rechtszaak gaat over een vernieuwde versie van Glivec, een medicijn tegen kanker. Novartis wil een nieuw octrooi op dit geneesmiddel, een aanvraag die eerder werd afgewezen door het Indiase octrooibureau. De farmaceut vecht naast dat besluit ook de Indiase wetgeving aan.

Novartis beweert dat artikel 3 van de Indiase octrooiwet niet overeenkomt met internationale afspraken. Onder dit artikel kan een nieuw gebruik of een nieuwe variant van een oud medicijn niet gepatenteerd worden.

Volgens de farmaceut is deze regel niet conform de afspraken van de Wereldhandelorganisatie WTO. Die eist van haar leden dat ze de bescherming van intellectueel eigendom opnemen in de eigen wetgeving. Volgens de organisatie worden bedrijven anders niet gestimuleerd nieuwe producten te ontwikkelen.

India is onder internationale afspraken verplicht octrooien af te geven aan nieuwe medicijnen, maar dat doen ze volgens Novartis niet. De farmaceut kreeg in veertig andere landen wel een octrooiverlenging op Glivec. Daarmee is volgens de farmaceut aangetoond dat in India de wetgeving niet correct is.

Vooral voor aids- en kankerpatiënten is het belangrijk dat ze toegang hebben tot de nieuwste medicijnen. Vijf jaar geleden was Novartis een van de bedrijven die Zuid-Afrika voor de rechter daagden, in een poging een wet te veranderen, gemaakt om medicijnprijzen te verlagen. De farmaceuten verloren deze zaak.

Hoewel de rechtszaak tussen Novartis en India gevoerd wordt over één medicijn, zijn hulporganisaties bang dat de zaak een precedent schept. Als Novartis wint zullen ook andere farmaceuten proberen octrooien te verkrijgen op medicijnen die in India nu nog onbeschermd zijn, vrezen de organisaties.

Daarmee komt volgens veel hulporganisaties de productie van generieke medicijnen – geneesmiddelen waarvan het patent verlopen is – in gevaar. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de inzet van deze goedkope medicijnen in ontwikkelingslanden, waar deze veel worden gebruikt. De hulporganisaties willen daarom dat Novartis de rechtszaak staakt. Als het bedrijf de zaak wint mag Glivec niet langer generiek geproduceerd worden in India.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden