Medicijn tegen asbestkanker komt in aanmerking voor vergoeding

(Novum) - Alimta, een medicijn tegen asbestkanker, komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Het middel verlengt het leven van mensen met mesothelioom, een ongeneeslijke vorm van asbestkanker, en verzacht de pijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) laten weten in antwoord op kamervragen van SP-kamerlid Agnes Kant.

Het middel is sinds december vorig jaar op de markt. Voormalig minister van volksgezondheid Els Borst heeft in januari als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) bij de overheid aangedrongen het middel op de lijst dure geneesmiddelen te zetten. Pas dan zouden zorgverzekeraars het middel gaan vergoeden volgens de NFK.

Kant heeft minister Hoogervorst meerdere keren gevraagd naar de mogelijkheid Alimta te laten vergoeden door zorgverzekeraars. De minister is van mening dat de keuze voor een geneesmiddel toekomt aan de beroepsgroep, de zorgverleners. Hoogervorst heeft dinsdag laten weten dat die beroepsgroep behandeling met het middel als 'gebruikelijk' ziet. Daarmee komt Alimta in aanmerking voor vergoeding door de verzekering. De kosten van het medicijn kunnen oplopen tot 13 duizend euro per jaar.

Mesothelioom is een vorm van kanker van het longvlies of het buikvlies. De ziekte ontstaat kort na blootstelling aan asbest maar openbaart zich pas na 10 tot ongeveer 30 jaar. Slachtoffers sterven vrijwel altijd binnen een jaar na de diagnose. De verwachting is dat tussen 2000 en 2030 in totaal 12.000 mensen aan de ziekte zullen overlijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden