'Mediawet van Dekker komt niet door Eerste Kamer'

Staatssecretaris Sander Dekker (PvdA, Media). Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker (PvdA, Media).Beeld ANP

Staatssecretaris Sander Dekker haalt bakzeil in de Eerste Kamer. Zijn voorstel voor de nieuwe mediawet, waarover veel discussie bestaat, krijgt geen meerderheid, melden bronnen aan de NOS. Dekker is inmiddels in gesprek om veranderingen in zijn plan door te voeren.

Redactie

Al tijdens de behandeling van de wet in de Eerste Kamer werd duidelijk dat Dekker tegen een muur van kritiek moest opboksen om zijn wet door de senaat te loodsen. PvdA en VVD hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en de steun van het CDA of de ChristenUnie was nodig. Nu blijkt dat geen van die partijen bereid is met de staatssecretaris mee te gaan.

Met de nieuwe mediawet wil Dekker NPO 1, 2 en 3 meer ruimte gaan geven aan 'innovatieve ideeën en een 'creatieve competitie'. Het produceren van programma's is straks niet meer exclusief de taak van omroepen. Ook producenten van buitenaf en maatschappelijke organisaties mogen materiaal aanleveren. Of die programma's ook worden uitgezonden, hangt af van de NPO. Die krijgt op dat gebied het laatste woord.

De partijen in de Tweede Kamer legden Dekker twee weken geleden het vuur aan de schenen, toen het plan besproken werd. "De publieke omroep wordt betaald met belastinggeld en dus wil Den Haag een vinger in de pap. Anderzijds moet de omroep zelfstandig en journalistiek onafhankelijk kunnen werken. In die spagaat bevond de senaat zich dinsdagavond", analyseerde Trouw toen.

Tevens waren er grote bezwaren bij politici over de keuze van Dekker om drie VVD-leden te benoemen in het bestuur van de NPO. Hoewel Dekker volgens de NOS heeft gezegd dat de minister in de toekomst geen invloed heeft op de benoeming van bestuursleden, is dat volgens partijen niet genoeg om de wet toch goed te keuren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden