Mediawet Dekker lijkt steun van Senaat te krijgen

Staatssecretaris Sander Dekker tijdens de voortzetting van het Eerste Kamerdebat over het toekomstbestendig maken van de publieke omroep. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker tijdens de voortzetting van het Eerste Kamerdebat over het toekomstbestendig maken van de publieke omroep.Beeld anp

De mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (media) krijgt zeer waarschijnlijk toch de steun van de Eerste Kamer. Vanavond kwam Dekker de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie alsnog tegemoet om erop te kunnen vertrouwen dat de fracties van deze partijen zijn wetsvoorstel volgende week dinsdag aan een meerderheid zullen helpen.

Wilfried van der Bles

Een maand geleden stelde de Eerste Kamer na een debat de verdere behandeling van de mediawet uit, omdat de Kamer op schrift eerst voldoende waarborgen wilde zien dat politiek Den Haag geen invloed meer heeft op benoemingen bij de publieke omroep.

Ook wilden met name de genoemde fracties dat Dekkers voorstel om het bestuur van de publieke omroep een sterke sturende rol te geven niet betekent dat de zeggenschap van de omroepen over de inhoud en vorm van hun programma's verloren gaat. Ook die garantie gaf de staatssecretaris gisteravond tijdens het vervolg van het debat.

De omroepen houden dus een sterke invloed op de inhoud van de programma's, ondanks een sterkere sturende rol van de raad van bestuur van de publieke omroep.

In de oorspronkelijke plannen van de staatssecretaris stond nog dat ook andere producenten van programma's dan de omroepen een kans moesten krijgen op zendtijd. Dit ter beoordeling van het NPO-bestuur. Nu stelt Dekker voor dat de omroepen co-producenten worden van dergelijke door externe partijen geproduceerde programma's. Een meerderheid van de omroepen sloot daarover afgelopen weekeinde al een akkoord met het bestuur van de NPO.

In de Tweede Kamer steunden vorig jaar behalve de regeringspartijen ook CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks Dekkers wetsvoorstel. Maar vervolgens deed Dekker iets wat bij de oppositie veel kwaad bloed heeft gezet: hij benoemde zijn partijgenoot Bruno Bruins tot voorzitter van de raad van toezicht van de publieke omroep. Dat riekte naar vriendjespolitiek, vond de oppositie.

null Beeld anp
Beeld anp

Zelfs de regeringspartijen meenden dat er een einde moest komen aan de politieke invloed op benoemingen bij de publieke omroep, zeker nu het bestuur van de NPO een sturende rol krijgt toebedeeld. Daarom kwam Dekker onlangs al tegemoet aan die eis, evenals aan de wens dat de omroepen inhoudelijk zeggenschap over hun eigen programma's moeten behouden.

Hij zegde daarover wetswijzigingen toe, maar wilde tegelijkertijd wel dat de senaat eerst met zijn mediawet zou instemmen. Het tekent het wantrouwen van de oppositie dat zij gisteren geen genoegen nam met de beloftes van de staatssecretaris. De oppositiefracties van D66, GroenLinks en ChristenUnie wilden boter bij de vis. Eerst de beloofde aanpassingen van de wet, daarna steun voor de mediawet van Dekker.

De staatssecretaris beloofde gisteren op korte termijn - voor de zomer - met zijn aangepaste wetsvoorstellen te komen. Van zijn mediawet treden vooralsnog eerst die wetsartikelen in werking die betrekking hebben op de regionale omroepen. Die komen anders in financiële problemen. De artikelen over de nationale publieke omroep treden pas in werking als de gevraagde wetsaanpassingen door Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen.

Zo blijft er van zijn oorspronkelijke wetsvoorstel steeds minder over. Maar Dekker rest geen andere optie, wil hij deze voor de VVD belangrijke wet door het parlement loodsen.

Dekker en PvdA-senator Esther Sent in de Eerste Kamer. Beeld anp
Dekker en PvdA-senator Esther Sent in de Eerste Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden