Mediation heeft ook risico's

Het opiniestuk 'Stel bemiddeling bij scheiding verplicht' (Trouw, 6 januari) is gevaarlijk. Het gaat voorbij aan het belangrijke feit dat bij ruim 50 procent van de conflictscheidingen huiselijk geweld speelt.

Mediation bij conflictscheidingen, zeker als er sprake is, of is geweest, van huiselijk geweld werkt averechts, zo laat recent onderzoek uit Noorwegen zien. In dat land werd verplichte mediation bij alle scheidingen een aantal jaar geleden bij wet geregeld. Uit dit Noorse onderzoek blijkt dat mediation de problemen van conflictscheidingsgezinnen eerder groter dan kleiner maakt.

Mediation kan werken mits er sprake is van gelijkwaardigheid in de relatie tussen de (ex-)partners. Bemiddeling kan ronduit gevaarlijk zijn als een van de partners macht en intimidatie gebruikt om er voordeel uit te halen. Let wel: deze machtsspelletjes zijn lang niet altijd zichtbaar in de spreekkamer bij de mediator. Er zijn vele partners die professionals, onder wie mediators, een rad voor ogen draaien met hun mooie praatjes in de spreekkamer, en die ondertussen doorgaan met hun intimiderende gewelddadige gedrag jegens de partner daarbuiten.

Er dient altijd eerst zorgvuldig onderzocht te worden of er sprake is van geweld, zeker als er kinderen betrokken zijn. Het gaat zeker niet alleen om fysiek geweld, maar juist ook om bedreiging, intimidatie en manipulatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden