Mediapoot Philips in Europa samen met kabelconcern VS

Van onze redactie economie EINDHOVEN - Philips Media en de Amerikaanse kabelmaatschappij United International Holdings (UIHI) bundelen hun belangen in Europese kabelfirma's en vormen zo de grootste particuliere kabelexploitant in Europa.

Philips Media, de softwaredivisie van het elektronicaconcern, en UIHI spelen met hun nieuwe joint venture in op de komst van het multimedia-tijdperk. Daarin zullen huishoudens, bedrijven en instellingen via telefoonlijn en televisiekabel met elkaar verbonden worden. Via die lijnen en kabels kunnen enorme hoeveelheden aan elektronische gegevens - onder meer computerbestanden, video en tv-programma's - heen en weer worden gezonden.

Beide bedrijven krijgen een belang van vijftig procent in de onderneming, waarvan de waarde is vastgesteld op 300 miljoen dollar. Omdat de ingebrachte Philipsbelangen meer waard zijn dan die van UIHI, krijgt Philips 50 miljoen dollar aan aandelen UIHI plus nog eens een vordering op de nieuwe joint venture van 125 miljoen dollar. Bovendien brengt UIHI 75 miljoen dollar aan contanten in in de nieuwe onderneming.

De twee concerns bestrijken een groot deel van Europa. Philips zit in Duitsland, Belgie, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk. United International zit in Noorwegen, Zweden, Ierland, Hongarije en Malta. Verder kijken de Amerikanen naar mogelijkheden in Portugal, Tjechie, Spanje en Roemenie. De joint venture heeft aansluitingen bij 2,5 miljoen huizen en heeft er nog eens vijf miljoen gepland.

De Europese Unie heeft onlangs een werkgroep met vertegenwoordigers van telefoonmaatschappijen, kabelexploitanten en elektronicaproducenten zoals Philips gevraagd te bekijken of de introductie van een elektronische 'supersnelweg' in de EU haalbaar is.

Megafusie

In de VS is zo'n supersnelweg al een eind op weg naar realisering. Gisteren werd echter bekend dat een van de grootste fusies aller tijden, die tussen de Amerikaanse telefoonmaatschappij Bell Atlantic en kabeltv-exploitant Tele-Communications (TCI), niet door gaat. Bell Atlantic zou voor TCI een bedrag moeten opbrengen van tussen de 22 en 33 miljard dollar.

Directe reden voor het afblazen van hun samengaan is de verlaging met zeven procent van de tarieven van kabelexploitanten, die dinsdag werd opgelegd door de Amerikaanse communicatie-autoriteiten. Dat gegeven maakte de vooruitzichten op forse winsten door het nieuw te vormen concern aanzienlijk minder rooskleurig.

Bell Atlantic is een van de grootste regionale telefoonmaatschappijen in de VS, TCI is de grootste Amerikaanse kabelmaatschappij met 10 miljoen abonnees.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden