Mediagiganten VS: een na grootste fusie aller tijden

PHILADELPHIA (Reuter, KRF, ANP) - De Amerikaanse telefoonmaatschappij Bell Atlantic en de kabeltelevisiegigant Tele-Communications (TCI) hebben gisteren de op een na grootste fusie aller tijden aangekondigd. Bell wordt eigenaar van TCI voor 21,4 miljard dollar (f 38,5 miljard). De grootste overneming ooit is die van het Amerikaanse tabak- en levensmiddelenconcern RJR Nabisco in 1989. Daarmee was 24,7 miljard dollar gemoeid.

De fusie van Bell en TCI vormt de voorlopige climax van stormachtige ontwikkelingen in de Amerikaanse mediawereld. Bedrijven op terreinen als film, televisie en communicatie gaan in hoog tempo over tot integratie. Zij vormen zo een nieuwe industrietak die op het gebied van amusement en informatie een totaalpakket voor de consument van de 21ste eeuw kan aanbieden. Tegen deze achtergrond speelt zich ook het gevecht af om overneming van de filmmaatschappij Paramount. TCI is daarbij indirect betrokken.

Telefoonmaatschappijen in de Verenigde Staten hebben van de autoriteiten meer ruimte gekregen om zich te begeven op andere terreinen van de communicatiesector. Daardoor kunnen zij hun telefoonlijnen benutten voor het doorgeven van allerlei informatie. US West was de eerste telefoonmaatschappij die haar grenzen verlegde. Er werd 2,5 miljard dollar gestoken in Time Warner, het grootste mediaconcern ter wereld. Maar Bell Atlantic is de eerste die de nieuwe mogelijkheden benut voor een grote overneming.

Bell betaalt de aankoop van TCI met nieuw uit te geven aandelen ter waarde van 11,8 miljard dollar. Inclusief de overneming van 9,6 miljard dollar aan schulden komt de transactie op 21,4 miljard dollar. Bell krijgt via TCI rechtstreekse toegang tot bijna de helft van de huishoudens in de VS.

TCI is op het gebied van kabel-tv het grootste concern ter wereld. De onderneming heeft onder meer een groot belang in Turner Broadcasting System, het concern van mediagigant Ted Turner met als bekendste onderdeel de zender CNN. TCI nam nog maar enkele dagen geleden het kabelbedrijf Liberty Media over raakt daardoor betrokken bij de strijd om Paramount.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden