Mediacircus trekt al richting Friesland voor Elfstedentocht

Veronica en de NOS waren er gisterochtend als de kippen bij om de eerste schaatsers op natuurijs te filmen. Nog niet de Dokkumer Ee, de belangrijkste vaart van de Elfstedentocht, maar een klein weilandje bij Gytsjerk. Op een flinterdun laagje ijs waar de grassprieten nog duidelijk onder te zien waren, waagden de eerste schaatsers zich aan de eerste voorzichtige streken.

BIJDRAGEN: WILMA KIESKAMP en CHRISTEL PIEPER

Het eerste ijs is altijd belangrijk voor de Hilversumse media. Met het vooruitzicht van een langere periode van vorst ligt dat heel anders. Dan beginnen de ogen van menig (sport)journalist te glimmen. Het idee dat de magische Elfstedentocht kans van slagen heeft, maakt veel los. Ook bij het Bilderberg Oranjehotel in Leeuwarden beginnen de ogen te glimmen bij een langere vorstperiode, maar dan door het guldenteken dat erin wordt weerspiegeld.

Inmiddels hebben De Telegraaf, Studio Sport en het ANP zich al gemeld voor een reservering als 'hij' dan echt doorgaat. “Ik heb nu al 55 kamers verhuurd aan de media. Ons gevoel zegt dat 'hij' komt en dan wordt het hier weer een gekkenhuis”, vertelt Jan Thies, direkteur van het Leeuwarder hotel. In 1985 en 1986 meldden zich bij het hotel vele media-instanties. De Telegraaf had zich toen het grootste gedeelte van de bovenverdieping toegeëigend. “Hier werd toen de hele krant gemaakt. In het hotel is toen provisorisch een doka voor de fotografen ingericht en zijn allerlei speciale communicatielijnen aangelegd. Het leek hier wel een redactie in plaats van een hotel.”

Hoteldirekteur Thies ziet graag een Elfstedentocht komen, omdat het 'elfstedensfeertje' heel speciaal is. Toch is het uit commercieel oogpunt het gunstigst dat 'hij' op het allerlaatste moment wordt afgelast. “Wij hebben altijd veel werk aan de Elfstedentocht. We verbouwen daarvoor de hele tent. Een afgelasting op het allerlaatste moment, zoals we al een aantal keren hebben meegemaakt, biedt veel commercieel voordeel. Dan hebben we de journalisten al een paar dagen in huis gehad. En die verbouwing van het hotel is dan nog niet doorgezet.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden