'Media vaak ten onrechte gezien als aanstichters hype'

Politie en de media ter plaatse in de Culemborgse wijk Terweijde Beeld ANP
Politie en de media ter plaatse in de Culemborgse wijk TerweijdeBeeld ANP

Media worden vaak ten onrechte aangezien als aanstichters van hypes. Politie en gemeenten hebben meer invloed op langdurige media-aandacht voor maatschappelijke incidenten dan gedacht. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een onderzoek door het instituut Forum.

Redactie

Het instituut voor multiculturele vraagstukken onderzocht in samenwerking met de Nederlandse Nieuwsmonitor vier incidenten in de afgelopen jaren die media-aandacht kregen: het sluiten van haltes vanwege een busoverval in Gouda, de overlast van jongeren in Roermond, het weggepeste homostel in Utrecht en de rellen tussen Nederlands-Marokkaanse en Nederlands-Molukse jongeren in Culemborg.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, was in geen van de gevallen sprake van een mediahype, zo concluderen de onderzoekers. De media bliezen de gebeurtenissen niet op, maar bleven aandacht houden omdat er steeds nieuwe dingen gebeurden.

Verstoorde relatie media en politie
In het geval van Gouda, waar bushaltes werden gesloten na een busoverval, benadrukte de gemeente keer op keer dat de middelen ontbraken om hangjongeren aan te pakken. Dat was een poging om via berichtgeving de landelijke politiek aan te sporen om actie te ondernemen, aldus Trouw.

'De politie werd overvallen door de beeldvorming in de media en trad tegelijkertijd in het begin van de crisisberichtgeving nauwelijks naar buiten met een verklaring', zegt onderzoeker Renée Frissen. 'Het gevolg daarvan is een verstoorde relatie tussen media en politie.'

Forum wil met het onderzoek een debat over de berichtgeving rond maatschappelijke spanningen starten. Nu krijgen media ten onrechte vaak de schuld van hypes, terwijl ook politie en gemeente een heldere strategie voor crisiscommunicatie zouden moeten uitstippelen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden