'Media schuldig aan afbranden Albert Drent'

Kinderdagverblijf het Hofnarretje Beeld ANP

Journalisten hebben grenzen overschreden in hun berichtgeving over Albert Drent, voormalig directeur van het Amsterdamse kinderdagverblijf 't Hofnarretje. Dit zegt mediasocioloog Peter Vasterman van de Universiteit van Amsterdam. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., werkte bij 't Hofnarretje en zou kinderen van die crèche hebben misbruikt.

'Drent is ongelooflijk afgebrand en neergezet als mededader. De media hebben daar mede schuld aan', oordeelt de universitair docent journalistiek.

'Ouders van de betrokken slachtoffers hebben behoorlijk wat kracht uitgeoefend om Drent in het beklaagdenbankje te krijgen', zegt ook Henri Beunders, verbonden aan de Erasmus Universiteit als hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur.

Opwinding van toen
Vasterman: 'Noem het 'collateral damage' (bijkomstige schade). Het vond plaats in de opwinding van toen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs na grondig onderzoek besloten om Drent niet te vervolgen. Ik vind wel dat het OM het onderzoek beter moet verdedigen, nu de ouders vraagtekens blijven zetten bij de rol van Drent. Anders groeit hun wantrouwen en de onrust.'
De mediahype die ontstond rond de zedenzaak was niet te voorkomen, stellen de mediadeskundigen in een terugblik. Ze oordelen dat het omvangrijke kindermisbruik, dat bijna een jaar geleden aan het licht kwam, destijds een nieuwsgolf rechtvaardigde en in verhouding stond met de omvang van het onderwerp.

Monster van Riga
Volgens Vasterman was het onvermijdelijk dat hoofdverdachte Robert M. al bij voorbaat door de media werd veroordeeld. 'De hoofdrolspelers worden neergezet als daders in plaats van verdachten. Dat valt de media echter niet kwalijk te nemen', zegt Vasterman.

De bijnaam 'Monster van Riga' (Robert M. is afkomstig uti Letland) vindt hij overigens wel te ver gaan.

Hoogleraar Beunders prijst de openheid van burgemeester Eberhard van der Laan. 'Hij stelde zich niet afstandelijk op , maar als meelevende vader van kleine kinderen. Hij vervulde een emotionele rol die hem veel krediet heeft gegeven, omdat hij ouders het gevoel gaf dat hij hun situatie begreep.'

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden