Update

Media: overwinning Hollande 'wedergeboorte van Europees links'

Voorpagina's van buitenlandse kranten vandaag. Beeld AFP
Voorpagina's van buitenlandse kranten vandaag.Beeld AFP

De Duitse krant Bild noemde François Hollande vandaag 'de belangrijkste man in haar politieke leven' met een foto van een erg zorgelijk kijkende Angela Merkel erbij. De Duitse bondskanselier steunde de tegenstander van de socialist Hollande, Nicolas Sarkozy, in de Franse presidentsverkiezingen. Sarkozy ruimt 16 mei het veld. De 15de zou Hollande bij Merkel op bezoek gaan.

Samen met Hollande moet Merkel nu Europa en de euro uit de diepe crisis voeren, aldus Bild. Dat wordt geen eenvoudige klus, want Hollande heeft zich in de verkiezingsstrijd tegen de aanpak van bezuinigingen van Merkel gekeerd. Hij meent dat meer overheidsuitgaven economische groei stimuleren.

De Financial Times brengt vandaag de overwinning van Hollande ook direct in verband met Merkel. Hollandes overwinning is een keerpunt, vooral voor Merkel. Dat is niet zozeer omdat Merkel het nu moeilijker krijgt met haar plannen om de euro te redden, maar omdat ze de EU niet langer alleen domineert.

De Britse krant The Independent ziet in de verkiezing van Hollande al een verandering van de manier waarop Europa de schuldencrisis aanpakt. Het Spaanse dagblad El País ziet zelfs 'een wedergeboorte van Europees links' in de verkiezingen bij de noorderbuur.

De Belgische Standaard beklemtoonde dat de keuze voor Hollande goed voor Europa kan zijn, wanneer hij erin slaagt een goede verstandhouding met Merkel te krijgen.

In veel Europese media is enthousiasme over de verkiezing van een leider in de EU die niet enkel op bezuinigingen hamert. Anderzijds wordt het einde van het verbond 'Merkozy' als een bedreiging van de euro gezien. Frankrijk is de tweede economie van de eurozone en gaat zonder Hollandes dure plannen al gebukt onder schulden. Een van de kandidaten voor het premierschap is Martine Aubry. Zij is de grondlegger van de Franse 35-urige werkweek, die volgens waarnemers een blok aan het been van de economie is.

In juni zijn parlementsverkiezingen. Rechts en centrumrechts zijn verdeeld, maar vooralsnog in de meerderheid.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden