Media moeten terughoudend zijn met nieuws familiedrama’s

Media houden in hun berichtgeving over familiedrama’s onvoldoende rekening met kwetsbare burgers, vindt hoogleraar psychotherapie en beroepsethiek Mia Leijssen van de Katholieke Universiteit van Leuven.

Leo van Essen

„Dat media de feiten opstapelen, zoals je nu ziet bij familiedrama’s, is niet goed”, vindt Leijssen. „Als een ouder zijn kinderen doodt, vraagt dat om uitleg. Wat brengt depressiviteit teweeg of een psychose? Familiedrama’s gaan tegen de natuur in en dat verklaart de behoefte aan verhalen erover. Kranten zouden soberder moeten zijn met feiten en zulke incidenten meer moeten inkaderen, er duiding aan geven.”

Leijssen reageert op het drama in een gezin in Hengelo, waarbij een moeder en haar twee zoons deze week zijn gedood. Hun man en vader geldt als verdachte. Vorige maand doodde in het Belgische Nijvel een vrouw haar vijf kinderen.

Leijssen: „Media onderschatten de impact die zij hebben op vooral zwakkeren. Het zien en horen van misdrijven, met inbegrip van wanhoopsdaden, werkt drempelverlagend. Media verliezen uit het oog dat de kwetsbaren dingen anders lezen dan zij zijn bedoeld. De sfeer van malaise, wanhoop en verdriet na zo’n drama, brengt mensen op ideeën. Het is opvallend hoe dergelijke incidenten zich telkens heel kort na elkaar voordoen.”

Na vrijwel ieder familiedrama worden beelden geschetst van de buurt van het betrokken gezin en de school waar de slachtoffertjes onderwijs volgden. „Dat bevestigt de sfeer van wanhoop, waar voorbeelden van zingeving en hoop ontbreken”, zegt Leijssen. „Het valt mij op hoe neerbuigend de samenleving vaak is over de hulpverlening. Er is het beeld: „Je moet wel gek zijn om daar naar toe te stappen”. De media moeten beseffen dat zij daar een rol in spelen. Zij mogen kritisch zijn, maar als er een fout wordt gemaakt, kun je dat niet aan een hele organisatie ophangen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden