Media bij Guantánamo-hoorzittingen

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft donderdag de pers toegelaten bij het verhoor van twee gevangenen in de basis Guantánamo op Cuba. De twee bepleitten hun onschuld voor een militaire rechtbank in het gevangenenkamp.

Het was voor het eerst dat media toegang kregen tot de militaire tribunalen. Die moeten oordelen over de rechtmatigheid van de detentie van de gevangenen. Sinds een week zijn er negen gehoord.

Beide verdachten verschenen voor het driekoppige tribunaal in oranje overalls, en waren aan handen en voeten gebonden en aan een stalen ring in de vloer geketend. De oudste, een 49-jarige Afghaan, zei dat de Taliban hem hadden gedwongen zich bij hen aan te sluiten. Hij zei dat hij in Khost en later in Koendoez voortdurend bewaakt werd en geen kans had gekregen om te vluchten. Zijn verzoek om drie getuigen op te roepen om zijn verhaal te staven, werd afgewezen omdat de vraag of de verdachte zich al of niet onder dwang bij de Taliban had aangesloten voor deze zitting er niet toe deed.

De 31-jarige andere verdachte, een van de ongeveer 585 gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis in Cuba, verklaarde nooit betrokken te zijn geweest bij terrorisme en zich vrijwillig te hebben overgegeven aan het Amerikaanse leger in Afghanistan. Daar werden de meesten van de Guantánamo-gevangenen opgepakt, volgens het Amerikaanse leger merendeels leden van Al-Kaida of Taliban-strijders.

Het leger is met de hoorzittingen begonnnen na een uitspraak van het Hooggerechtshof, dat enkele weken geleden bepaalde dat de Guantánamo-gevangenen zich tot een rechter mogen wenden om hun detentie te laten toetsen.

De regering stelde zich tot dan toe op het standpunt dat de Guantánamo-gevangenen 'vijandelijke strijders' zijn op wie noch het Amerikaanse recht, noch het krijgsgevangenenrecht van toepassing is. Vooruitlopend op een volwaardige rechtsgang is het leger begonnen met een intern beoordelingstraject. De gevangenen hebben in de militaire herzieningsprocedures geen recht op bijstand van een advocaat.

Overigens heeft de Golfstaat Bahrein zijn bondgenoot de VS gevraagd onderzoek in te stellen naar berichten dat een Bahreinse gedetineerde Joema al-Dossari, in Guantánamo is mishandeld. Dat is gemeld door drie Britten, die onlangs zijn vrijgelaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden