Medi-wiet werkt maar bij een paar ziektes

Medi-wiet, oftewel medicinale cannabis, blijkt alleen te werken bij chronische pijn en spasticiteit. Het medicijn wordt ook een heilzame werking toegeschreven bij veel andere aandoeningen, maar daar is nu nog niet voldoende bewijs voor.

De Maastrichtse hoogleraar Jos Kleijnen concludeert dat in een grootschalig onderzoek naar de effecten van medicinale cannabis.

Met zijn bedrijf Systematic Reviews Ltd vergeleek hij zo'n tachtig onderzoeken die eerder waren verricht naar de effectiviteit van het medicijn. Hij deed dit in opdracht van het Rijksinstituut voor de Algemene Gezondheidszorg in Zwitserland.

Al meer dan tien jaar is medicinale cannabis in Nederland op recept verkrijgbaar voor verschillende aandoeningen en klachten. Het wordt onder andere gebruikt bij spasticiteit van MS-patiënten, verlammingen, chronische pijn, misselijkheid en braken, en om eetlust op te wekken bij kanker en aids. Maar ook bij psychiatrische aandoeningen zoals het syndroom van Gilles de la Tourette.

Voor alle indicaties buiten chronische pijn en spasticiteit is er onvoldoende bewijs dat cannabinoïden werken. "Beter en groter onderzoek is nodig om daarvoor duidelijk bewijs te leveren", is de aanbeveling van Kleijnen.

Medicinale cannabis is anders van samenstelling dan de cannabis die we kennen als joint. Die bestaat volgens Kleijnen uit wel zeventig verschillende cannabinoiden. "In medicinale cannabis zit maar een cannabinoïd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden