Medewerkster GroenLinks-fractie Hilversum duikt onder na bedreigingen

Ondanks de factcheck van de NRC gaat Geert Wilders aangifte doen. Beeld Screenshot van Twitter
Ondanks de factcheck van de NRC gaat Geert Wilders aangifte doen.Beeld Screenshot van Twitter

Anne Fleur Dekker, een medewerkster van de GroenLinks-fractie in Hilversum, is na bedreigingen ondergedoken. PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd aangifte tegen haar te doen vanwege een tweet uit juli 2016.

De bedreigingen begonnen ruim een week geleden na een kritisch stuk van Dekker (22) op de opiniewebsite Joop.nl, waarin ze Thierry Baudet, fractieleider van het Forum voor Democratie, ‘een Wilders in schaapskleren’ noemde. Een tweet van een jaar geleden die werd opgedoken door de website 'Liefde voor Holland' verergerde de dreigementen. Wilders deed niet direct aangifte, maar kondigde pas aan dit te doen nadat NRC het voorval reconstrueerde en het beoordeelde als een misverstand.

In de betreffende tweet, die in juli 2016 werd geplaatst, reageert Dekker op een vrouw die oproept om 500 stenen naar een moskee te gooien. “Fijn type dit ook weer”, twittert Dekker. En daarna: “Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een ‘ludieke actie’”. De tweet werd opgepikt door de website Liefde voor Holland, waarna Geert Wilders het bericht deelde op zijn Facebookpagina. Nog meer bedreigingen aan het adres van Dekker volgden.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Dekker voelde zich na de bedreigingen genoodzaakt te vertrekken uit Hilversum. Ze zit ondergedoken en is over de situatie in gesprek met de politie en burgemeester Pieter Broertjes. Volgens Dekker zelf was haar tweet destijds cynisch bedoeld. “Ik zou nooit oproepen tot geweld”, zei ze tegen de NRC.

Op haar blog schreef Dekker destijds dat ze de tweet plaatste bij wijze van een experiment. “Wat als iemand opriep om een ‘echte Nederlander’, te gaan bekogelen? Dichter bij Nederlanderschap dan Wilders kom je niet, dus voila.” Experiment geslaagd, oordeelde ze. “Moslims bedreigen of wat dan ook toe werpen, is sociaal wenselijker dan het zelfde doen richting een figuur als Wilders.”

Stembureau

Volgens ‘Liefde voor Holland’ was Dekker tijdens de verkiezingen voorzitter van het stembureau in Hilversum, maar dat is inmiddels door de NRC ontkracht. De gemeente besloot dat Dekker toch geen voorzitter van het stembureau zou worden omdat zij een te duidelijk politiek profiel heeft.

Voor Geert Wilders maakt het niet uit. “GroenLinks extremist Dekker schreef wel degelijk: "Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien?" Deze week ga ik aangifte tegen haar doen”, schreef hij op Facebook.

Dekker omschrijft zichzelf als activist en pacifist. Ze twittert regelmatig kritisch over Wilders en Baudet. Eerder werd zij al bedreigd in een discussie rondom de opvang van asielzoekers in Hilversum en Het Gooi, waar zij voorstander van was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden