Medewerkers aanklager Starr onder vuur

WASHINGTON - Janet Reno, de Amerikaanse minister van justitie, is voorlopig niet van plan speciale onderzoeker Ken Starr op het matje te roepen. Haar staf is echter wel van plan te laten onderzoeken of medewerkers van Starr, die het rapport over de relatie tussen president Bill Clinton en Monica Lewinsky opstelde, het ministerie hebben misleid.

Reno's departement wil twee kwesties gaan onderzoeken. De eerste is de mogelijkheid dat medewerkers van Starr - in tegenstelling tot hun verklaringen - contact hebben gehad met de advocaten van Paula Jones over een onderzoek naar Lewinsky en Clinton. Dat zou een maand zijn geweest voor Starr de rol van Lewinsky ging onderzoeken. Dat contact zou voor Reno zijn verzwegen toen Starr toestemming vroeg Lewinsky te ondervragen.

Bovendien wordt bekeken of de medewerkers van Starr Lewinsky immuniteit hebben aangeboden als ze afzag van contact met Frank Carter, een advocaat waarmee Vernon Jordan, Clintons adviseur, haar kennis had laten maken. Dat was nadat duidelijk was geworden dat Lewinsky als getuige voor de jury van onderzoek in de Paula Jones-zaak moest verschijnen.

Reno weigerde gisteren een toelichting te geven op het onderzoek van haar ambtenaren en zei dat ze niet van plan is zich te bemoeien met de werkwijze van Starr. In het verleden heeft ze gezegd Starr pas te zullen aanpakken als hij dingen doet die zo ernstig laakbaar zijn dat hij moet worden ontslagen als onderzoeker. Orrin Hatch, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie van justitie, ziet in het onderzoek een poging van het Witte Huis om Starr eerst zwart te maken en hem vervolgens de laan uit te sturen.

De Republikeinen waren gisteren ook verontwaardigd over een artikel in de New York Times, waarin medewerkers van het Witte Huis zeggen dat de president zo woedend is op de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden dat hij zich er voor gaat inzetten dat ze bij de Congresverkiezingen, volgend jaar, niet worden herkozen. Pure wraak en machtsmisbruik, aldus een van die aanklagers, Christopher Cannon.

Clinton zal vandaag waarschijnlijk een korte verklaring afleggen als de Senaat zijn afzetting heeft verworpen. Aanvankelijk zou de stemming in het proces gisteravond laat zijn, maar dit tijdschema bleek onhaalbaar. De verwachting was gisteravond dat de Senaat of afgelopen nacht zou stemmen of vandaag in de loop van de dag.

De grote vraag was gisteren hoe de krachtsverhouding zou uitvallen. De kans werd groot geacht dat zelfs geen meerderheid van 51 van de honderd senatoren voor elk van de twee impeachment-artikelen zou stemmen. Om Clinton af te zetten, is een tweederde meerderheid nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden