Medewerker Rode Kruis omgekomen in Darfur

(Novum/Ap) - Bij gevechten in de Sudanese regio Darfur is vorige week een werknemer van het Internationale Rode Kruis omgekomen. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. De 45-jarige specialist op het gebied van sanitair bevond zich in het kamp van het Rode Kruis bij Sileia in West-Darfur toen hij gedood werd, zei een woordvoerder van de hulporganisatie.

Vrijdag bombardeerden vliegtuigen en helikopters van het Sudanese leger de steden Sileia, Sirba en Abu Suruj omdat zich daar rebellen zouden schuilhouden die hun macht over West-Sudan willen verstevigen. VN-resoluties verbieden Sudan daar te vliegen, maar het leger schendt die resoluties regelmatig. De rebellen zelf ontkenden zich in de steden op te houden, en zeiden dat zo'n tweehonderd burgers zijn omgekomen.

De onrust in Darfur begon in 2003, toen Afrikaanse stammen de wapens opnamen tegen het regime dat door Arabische Sudanezen wordt gedomineerd. De regering zou als verdediging de janjaweed - een andere stammenmilitie - op Darfur hebben losgelaten. Vervolgens werden allerlei wreedheden begaan. Als gevolg van het zijn zeker tweehonderdduizend mensen omgekomen en 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

De uitzending van de EU-vredesmacht EUFOR naar de buurlanden Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zou wel eens veel van die Sudanese vluchtelingen kunnen aantrekken, zei een VN-gezant dinsdag in Brussel. De VN bereidt zich al voor op een toename van Sudanese en Tsjadische vluchtelingen naar hun vluchtelingenopvang als de troepenmacht aankomt, omdat de CAR dan naar verwachting snel relatief veilig zal zijn.

Dinsdag werd bekend dat EUFOR snel aanwezig zal zijn. De uitzending van de militairen wordt niet langer uitgesteld. Er werd eerder besloten de ontwikkelingen in Tsjaad af te wachten, waar rebellen in de hoofdstad N'djamena strijd leverden met het regeringsleger.

In totaal zijn in het noordoosten van de CAR tien organisaties onder de VN en andere hulporganisaties actief, die ongeveer vijftigduizend mensen kunnen opvangen. Op dit moment bevinden zich zo'n drieduizend vluchtelingen uit Darfur in vluchtelingenkampen in de CAR. "Als er vijftigduizend mensen naar ons toekomen, kunnen we dat net aan, maar als het aantal daarboven komt moeten er snel meer hulporganisaties naar het gebied komen. Als we in beschouwing nemen dat er nu al mensen van meer dan 250 kilometer zijn komen lopen, dan lijkt het aannemelijk dat er nog meer aan zitten te komen", zei Toby Lanzer, VN-coördinator voor hulporganisaties in de CAR.

Lanzer was in Brussel om met Europese hulpdiensten te overleggen. Hij zei dat de EU-vredesmacht van 3.700 man sterk en een mandaat van twaalf maanden een zware taak voor de boeg had. Stabiliteit en veiligheid in de CAR - het op vier na armste land ter wereld- vergt jaren werk, zo meent Lanzer. "Dit kan niet even gefikst worden in twaalf maanden tijd. Daar moeten we eerlijk over zijn", zei hij.

De EU hoopt dat de VN de missie na een jaar zal overnemen. Doel van de missie is om vluchtelingen en hulpverleners te beschermen in de grensgebieden van de CAR, Sudan en Tsjaad. Ongeveer vijfhonderd EU-militairen zijn al in het land gestationeerd.

Lanzer deed ook een oproep aan landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, België en Finland om meer betrokken te raken bij de opbouw van de CAR. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 verscheurd door legeropstanden, staatsgrepen en rebellengroepen. Delen van het land zijn geheel onder de macht van rebellengroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden