Medelijden met Blind, mogelijk meer en meer

HENK HOIJTINK

Je las in de net afgesloten transferperiode dat onze natuurlijk niet zo goed gebleken Oranje-spits Vincent Janssen bij Tottenham Hotspur wil blijven om voor een basisplaats te vechten. Je zag onze drie Musketiers in Frankrijk belanden: Memphis Depay in Lyon en Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna in Lille - talenten heetten ze ooit, maar waar ze ook gaan zullen ze zichzelf meenemen.

Dan bekroop je toch iets van medelijden met Danny Blind, bondscoach in schrale dagen - althans, mij wel.

Gertjan Verbeek, trainer van Bochum en druk bezet analist, niet. Wilfred Genee hield hem maandag bij 'Voetbal Inside' voor dat hij Blind ergens had gefileerd. Dat vond Verbeek een te groot woord, maar wat hij dan wel had gedaan, bleef een beetje hangen.

Ik belde hem. Het was bij een fanclub van FC Twente, zei Verbeek. Hij had van die ja/nee-vraagjes gekregen. Of Blind de juiste man als bondscoach is, was er één van. Hij had later ook een uitleg mogen geven, maar die was natuurlijk niet rondgetwitterd - alleen zijn 'nee'.

Verbeek zat in de auto. Hij zette zijn telefoon op handsfree en daar ging hij, razend over waarschijnlijk de Duitse wegen en in figuurlijke zin door de achterliggende drie jaar. Dat het was begonnen met de constructie waarin Blind Guus Hiddink zou opvolgen (nou, eigenlijk was het natuurlijk bij Hiddink begonnen), dat hij het daarna 'nog slechter' dan Hiddink had gedaan, dat Verbeek niets zag van de koers van Louis van Gaal, 'geen idee van voetballen', dat Blinds enige consistentie is dat hij niet consistent is, dat het vriendjespolitiek is 'op alle fronten', dat technisch directeur Hans van Breukelen vooral in communicatieve zin nog niets goed heeft gedaan, en dat de clubs - Verbeek rondde het verhaal nu maar meteen helemaal af - niet voor niets in opstand waren gekomen tegen KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Zo, nu wist ik dat Gertjan Verbeek Danny Blind bij de fans van FC Twente had gefileerd. Hij mag blij zijn, Blind, als hij elf man een beetje fatsoenlijk kan opstellen - en dat is, in mijn gevoel dan, niet eens een hyperbool om dit stukje wat te kruiden. Ja, Van Gaal nam speler B als A bij zijn club niet speelde. Maar dat die dat soms al behelpen vond, kon hij voor de goede verstaander niet verbergen, en het is er sindsdien zacht gezegd niet beter op geworden.

Kun je Blind ongelijk geven als hij nu speler B niet altijd neemt, laat staan C, D of E? En ja, nog één keer dan, Ronald Koeman was ooit een betere bondscoach geweest, maar zou die nu, kijkend naar het spelersaanbod, wijselijk niet even bedanken voor de eer - of er toch ook weinig meer mee kunnen uitrichten?

Verbeek trapte alles weg onder het gaspedaal. Hij zei dat we nog dezelfde spelers hebben die derde werden op het WK, dat we zo 'zes, zeven, acht goede verdedigers' kunnen oproepen, dat een club als Wolfsburg niet voor niets spelers uit onze competitie haalt, dat we op het EK hadden moeten zijn. "Je gaat me toch niet vertellen dat IJsland met 300.000 inwoners meer talent heeft?" Nee, dat ging ik niet.

We horen ons te plaatsen voor het WK, zei Verbeek. Ik zei maar niet meer dat we volgens mij zo veel even niet meer horen te doen, en dat de play-offs een hele kluif worden - als we ze al halen.

Je kunt Verbeek verwijten niet collegiaal te zijn, maar dat zal hem - al lang geen lid meer van de trainersvakbond - een zorg zijn; en op straat wordt zijn mening in dezen breed gedeeld.

Je kunt ook zeggen dat het niet journalistiek is, medelijden hebben met de bondscoach. Dat is zo. Toch voel ik het, dit jaar misschien alleen maar meer en meer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden