Medeallochtoon, lees Martin Bril!

Elke allochtoon twijfelt wel eens of hij voldoende geïntegreerd is. Twijfelen hoort nu eenmaal bij het leven en het houdt de mens scherp en kritisch.

Deelname aan de Elfstedentocht beschouwde ik als de laatste etappe in mijn integratietocht. Maar dat doel heb ik op een gegeven moment gereduceerd tot het leren schaatsen. Want sinds mijn verblijf in Nederland is het ijs maar één keer dik genoeg geweest om de tocht der tochten te kunnen houden.

Het lot bracht mij op een regenachtige dag naar een boekhandel. Hoewel de boeken van Harry Mulisch of Gerard Reve het beste bij die sombere Hollandse dag pasten, zocht ik verder. Boekhandels en bibliotheken geven mij hetzelfde gevoel dat een bordeel bij een hoerenloper teweegbrengt. De geur van papier laat mijn hoofd net zo duizelen als de wervelwind die in de hoofden van deze heren opkomt als zij de lichaamsgeur van de dames van lichte zeden tot zich nemen. Draaierig liep ik tussen de boeken. In die toestand viel mijn oog op een prikkelende titel: 'Liefde, seks en regen' van Martin Bril.

Tot een paar jaar geleden voerde deze nuchtere Utrechter mij op de vleugels van zijn woorden naar de Nederlandse maatschappij. Hij bracht mij naar woonkamers en presenteerde mij de Hollanders en hun landschap. Ik kwam zo dicht bij de Nederlanders dat ik hen kon zien, ruiken en zelfs voelen.

Een ieder sluit zijn integratieproces op zijn manier af. Bij Kader Abdolah gebeurde dat nadat hij de verhalen van Annie M.G. Schmidt uit zijn hoofd had geleerd. Ahmed Aboutaleb sloot zijn proces af toen hij werd benoemd tot burgervader van Rotterdam. Mevrouw Albayrak kreeg dat gevoel toen zij de eerste vreemdeling het land uit zette. Ik sloot mijn proces af toen ik de laatste column van Martin Bril las en bad voor zijn ziel. Naast hem zittend in zijn Volvo heb ik het Stavoren der integratie bereikt.

Beste medeallochtoon,

Wilt u integreren in de Nederlandse samenleving, blader eens in de bundels en boeken van Bril. Zijn trivia zullen u dopen in de rivier der Nederlandse gewoontes en tradities.

Hij zal u lezenderwijs leren om het knoopje van uw hoofddoek te openen, uw haren los te gooien en naakt door uw huis te lopen. Weer verder in uw integratieproces zult u zelfs de schoonheid van uw schaamhaar inzien.

Dankzij hem zult u uw theehuis inruilen voor een Nederlands café en wachtend op de rokjesdag uw koffie verkeerd nuttigen op terrasjes. U zult (in)zien dat ook een Nederlandse vader om de eer van zijn dochter geeft en tot diep in de nacht wakker ligt, bezorgd om haar veilige thuiskomst. U zult de vrijheid van uw kinderen als een kostbaar bezit respecteren. En weten dat vrijheid niet losbandigheid betekent.

Op de dag dat u de lulligheid, onbehouwenheid, zuinigheid en vooral de soberheid van de Nederlanders heeft begrepen, mag u zichzelf feliciteren met uw integratie in Nederland. Als een vreemde een bekende wordt, zal u die vanzelf beminnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden